Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023! Ce nu trebuie să îți lipsească de pe masă în această zi

Biserica Ortodoxă a rânduit ca pe data de 14 noiembrie să fie Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Aceasta marchează ultima zi în care credincioșii pot să mai mănânce de dulce înainte de începerea unuia dintre cele mai importante posturi din an.
Alina Costache
14 nov. 2023, 10:37
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023! Ce nu trebuie să îți lipsească de pe masă în această zi
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023!

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023! Postul Nașterii Domnului începe pe data de 15 noiembrie,  are o durată de 40 de zile și se încheie pe data de 25 decembrie.

Citește și Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023! Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine și să fii ferit de necazuri

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023!

Postul Crăciunului este considerat unul dintre cele mai importante posturi din an, iar prima săptămână și ultima sunt cele mai grele și aspre.

În zilele de sâmbătă și duminică ale acestor săptămâni ale Postului nu sunt dezlegări la pește, ci doar la ulei și vin. Tradiția spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.

Revenind la Lăsata Secului. Preoții spun că sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, tot ei spun că la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare.

Astfel, secul pe care îl cere postul ortodox este seclum, adică lumea împătimită. Prin post se spune că omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.

De-a lungul timpului, Sfinții Părinți au atras atenția că postul înțeles doar că efort alimentar, nu are nici o valoare dacă nu este însoțit de fapte de milostenie și de smerenie.

„De mâncare postind, suflete al meu, dar de pofte necurățindu-te, în deșert te lauzi cu nemâncarea… Că un mincinos vei fi urât de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea”, spun sfinții părinți.

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului este o sărbătoare extrem de importantă pentru creștini şi marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.

În majoritatea zonelor țării există o tradiție comună conform căreia, în ziua de Lăsata Secului se adună toată familia în jurul unei mese festife de pe care nu trebuie să lipsească friptura, plăcinta sau vinul.

Mai mult, în Bărăgan, un vechi străvechi spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. cel care aruncă oasele trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

De asemenea, tot de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului fiecare copil încearcă să prindă bucata de halviță cu gura, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți. Majoritatea celor care participa la această tradiție ajung să se murdărească din plin pe față și chiar pe haine. Se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește drept recompensă.

O altă tradiție de Lăsata Secului care se păstrează și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru că păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.

Citește și Când începe Postul Crăciunului 2023. Reguli de respectat în zilele cu dezlegare la pește

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Condimentul delicios, dar care devine periculos după ce este gătit. Românii adoră să îl adauge în numeroase rețete, dar nu își dau seama de efectele secundare pe care le are
Capital.ro
Stațiile ITP sunt obligate. Legea e lege. Nu mai scapă nimeni
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Marcel Ciolacu dă vestea! Românii vor putea merge în SUA fără vize mai repede decât era de așteptat
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Se schimbă banii în Europa. Anunțul BNR pentru cei care preferă bani cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris Pun la Dispoziție 300.000 de Prezervative pentru Sportivi
MediaFlux
RĂSTURNARE la INSULA IUBIRII! Povestea de DRAGOSTE începută ACUM 10 ANI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!