Volodimir Zelenskia cerut luni noi sancțiuni internaționale împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. Liderul ucrainean vrea boicotarea petrolului rusesc și a altor produse vândute de Rusia și oprirea exporturilor către Rusia.
Presiunea economică trebuie crescută, mai spune Zelenski. „Deoarece invazia continuă, iar Rusia nu și-a abandonat planurile împotriva Ucrainei, atunci este necesar un nou pachet de sancțiuni… de dragul păcii”, a spus liderul ucrainean într-un mesaj video, cerând în special boicotarea petrolului și produselor petroliere rusești.
„Boicotați exporturile către Rusia – dacă nu aderă la regulile civilizației, atunci nu ar trebui să primească bunuri și servicii din partea civilizației – lăsați-i să se hrănească cu război”, a mai spus el.
Duminică, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, a spus că SUA „explorează” posibilitățile legale de a interzice importurile de petrol din Rusia. Germania, în schimb este împotriva interzicerii importurilor de gaze și petrol din Rusia în cadrul viitoarei runde de sancţiuni.
Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime, transmite Bloomberg. Germania se opune embargoului asupra gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia. Între timp, la Bucureşti, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că nu se poate pune problema să nu avem resurse de gaze naturale.
La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră.
Creşterea vine pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia. Sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea. Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra, iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice, mai scrie sursa citată.
În prezent, exporturile de gaze din Rusia, ţară care este responsabilă pentru 40% din importurile europene, nu sunt vizate de sancţiuni. Situaţia livrărilor rămâne stabilă, grupul rus Gazprom anunţând luni că livrările prin Ucraina se derulează în regim normal.
Citește și Ce condiții impuse de Rusia ar putea accepta Ucraina pentru încetarea războiului