Laserul de la Măgurele a pierdut finanţarea europeană. Cercetătorii cer demiterea directorului

Un număr de 95 de cercetători de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" acuză că până acum nu a fost realizat niciun experiment cu laserul de la Măgurele, iar proiectul a pierdut finanțarea europeană. 
Romania TV
25 iun. 2020, 15:06
Laserul de la Măgurele a pierdut finanţarea europeană. Cercetătorii cer demiterea directorului

România ar putea ajunge să plătească singură cheltuielile de funcționare ale laserului de la Măgurele, ceea ce înseamnă 25 de milioane de euro anual. Până acum, țara noastră a primit 180 de milioane de euro pentru realizarea laserului, prin proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), finanțat de Uniunea Europeană.

Din consorțiul ELI fac parte Cehia, Ungaria, dar și Franța, Italia, Germania și Marea Britanie. România contestă consorțiul paralel Problema privind finanțarea vine după ce Cehia, Ungaria, Italia și Lituania au început demersurile necesare pentru constituirea unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (European Research Infrastructure Consortium – ERIC).

Citeşte şi: Laserul de la Măgurele, în pericol. Măsura luată de Cehia şi Ungaria împotriva României. „O astfel de acţiune este nedreaptă”

România nu a fost invitată să facă parte din proiect, fapt contestat dur de țara noastră. Dragoș Ciuparu, cel care în 2011 a cerut finanțarea pentru proiectul laserului și actual secretar de stat pentru Cercetare, spunea în luna martie că va cere Comisiei Europene să respingă solicitarea Cehiei și Ungariei, după cum scria la acel moment Ziare.rom.

Pe lângă problema finanțării, există și tensiuni între cercetători și actualul director al institutului, academicianul Nicolae Zamfir. Cei 95 de cercetători susțin că în acest an consiliul de administrație a schimbat modul de funcționar al Consiliului Științific, un corp care include cercetătorii din institut. Consiliul de Administrație este impus politic, dar Consiliul Științific este ales numai dintre cercetători.

Citeşte şi: Beneficii noi pentru cetăţenii din Măgurele în domeniul medical! Laserul este un proiect cofinanţat din fonduri europene

Prin noul regulament, conducerea dorește dizolvarea Consiliului Științific actual și alegerea unuia nou, printr-o altă procedură. Dacă până acum puteau participa doar cercetători, conducerea dorește ca acum alegerea să fie făcută din toți angajații cu studii superioare. Astfel, ar urma să participe și personalul administrativ, economiștii etc.

Cercetării asupra acuzelor semnalate. Până acum nu am primit niciun răspuns. Scandaluri și în trecut Laserul de la Măgurele ar fi trebuit să fie folosit pentru descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul. De asemenea, ar fi putut ajuta la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care sunt utilizate în misiunile spaţiale. Acesta nu este singurul scandal legat de laser.

În anul 2015, presa a scris că proiectul de la Măgurele risca să fie blocat deoarece Apele Române nu au dat un aviz pentru săparea unui puț la 120 de metri adâncime. Avizul a fost primit abia în anul 2016. În cadrul institutului de la Măgurele ar fi urmat să lucreze sute de cercetători români și străini. Valoarea totală a investițiilor ar fi trebuit să ajungă la 356,2 milioane de euro.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
ANPC descoperă deficiențe majore în alimentele spitalelor Elias și Universitar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!