Directorul proiectului de la Magurele si director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Nicolae Zamfir, a declarat ca Administratia Nationala Apele Romane a emis avizul pentru realizarea forajelor, „in urma cu aproape doua-trei saptamani”. Oficialul a precizat ca nu a primit nicio explicatie din partea autoritatilor pentru intarzierea de 11 luni in acordarea acestui aviz, scrie hotnews.ro.
Pe platforma de la Magurele „au inceput forajele, care respecta conditia pusa in aviz. Conditia a fost ca, la o anumita adancime, constructorul sa puna un strat mai izolant decat restul materialului, care sa nu permita permeabilitatea intre straturile acvifere. Adancimea forajelor este de 120 de metri, iar la 60 de metri constructorul va trebui sa adauge acest strat de izolare”, a explicat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.
Directorul pilonului din Romania al proiectului paneuropean a afirmat ca va avea o intalnire cu antreprenorul „sa vedem in cat timp va putea sa recupereze intarzierile generate de forajele geotermale”. Intrebat daca Romania va depasi graficul asumat in fata Comisiei Europene – calendar potrivit caruia cladirea de la Magurele trebuie finalizata in iunie 2015, moment de la care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita – Zamfir a precizat: „In 2 saptamani vom sti mai bine, vom stabili un nou grafic” de realizare a lucrarilor.
CITEŞTE ŞI Cel mai puternic laser din lume, construit la Magurele. Ponta: Cred că este un proiect istoric
Pe langa intarzierea inregistrata in eliberarea avizului pentru foraje, „sunt probleme legate de rezolvarea unor lipsuri din proiectul initial, sunt dispozitii de santier care trebuie puse in practica si trebuie sa aplicam si niste cerinte ale comunitatii stiintifice, dar care nu afecteaza graficul constructiei. De exemplu, ariile experimentale s-au redefinit, deci camerele 7.000 de metri patrati in care se vor face experimentele s-au redefinit si cei care produc echipamentele mari au avut si ei cateva sugestii de optimizare a plasamentului unitatilor, in acord cu proiectul lor”, a adaugat managerul proiectului.
Surse apropiate proiectului ELI-NP au declarat pentru HotNews.ro vara aceasta ca lucrarile de constructie au intarziat semnificativ si ca realizarea intregului proiect in Romania este in pericol. HotNews.ro l-a contactat in august pe managerul proiectului, Nicolae Zamfir, care a confirmat ca exista intarzieri in lucrarile de constructie si a explicat care este cauza acestora: desi Administratia Nationala Apele Romane a acordat aviz pentru intregul proiect de la Magurele inca din 2011, aviz pe baza caruia Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului din Romania, „Apele Romane cer un nou un aviz [pentru foraje – n.red.], fata de ce ne-au cerut la inceput, ceea ce treneaza constructia din octombrie anul trecut”, a afirmat pentru HotNews.ro directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH) si coordonatorul Extreme Ligh Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).
Avizul asteptat aproape un an de la Apele Romane viza realizarea forajelor pentru pompele geotermale, foraje care ar fi trebuit incepute in octombrie 2013, potrivit lui Nicolae Zamfir. „Ne blocheaza cu tot felul de cereri suplimentare care ne mananca timp. Ne-au cerut statie pilot, am facut o statie pilot. Ne-au cerut studii facute de INHGA, am comandat aceste studii. Dar muncitorii nu pot sa inceapa forajele pentru pompele geotermale, ceea ce are repercusiuni pe viitor cu termenul de finalizare. Trebuia sa inceapa forajele anul trecut in octombrie. Am convenit impreuna sa reprogramam forajele pentru data de 1 august. Dar de la 1 august sunt intre diferitele institutii, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) si Administratia Nationala Apele Romane”, a explicat la finalul lunii august 2014 managerul ELI Romania.
Zamfir avertiza la acea vreme ca „este o perioada extrem de critica, daca nu avem acum sprijin”, pentru ca, din cauza amanarii forajelor, termenul de iunie 2015 pentru finalizarea intregii constructii ar putea fi depasit. „Increderea mea este ca, daca s-ar incepe acum forajele geotermale, s-ar termina in iunie constructia, deci la timp. Dar suntem la limita. Degeaba avem laserul si sistemul gamma, daca nu avem cladirea. Si eu sper sa o avem. Dar exista pericolul sa nu o avem din cauza unor autoritati care puteau sa sprijine aceste lucrari, nu sa puna bete in roate. Daca avizul de la Apele Romane va intarzia, probabil va urma o discutie la nivelul Comisiei Europene. Acum este jumatate din cladire gata”.
De cealalta parte, Apele Romane a sustinut ca a dat un aviz proiectului in 2011, insa prin acesta a reglementat „doar solutiile de alimentare cu apa, canalizare si epurare ape uzate”, nu si forajele. Administratia Nationala Apele Romane a afirmat ca abia dupa 2 ani, in 2013, constructorul Strabag a cerut informatii despre procedura de avizare a unor „lucrari de forare in sistem geotermal”. Institutia a sustinut, de asemenea, in august, ca ar exista riscul poluarii unor surse de apa din cauza sistemului geotermal care va fi folosit.
„Avizul de gospodarire a apelor pentru realizarea celor 1080 de de foraje de schimb geotermic va fi emis atunci cand IFIN-HH va depune o documentatie tehnica in care se vor prezenta toate datele solicitate, inclusiv cele referitoare la impactul asupra stratelor freatice traversate”, a anuntat Apele Romane, intr-un comunicat emis in august 2014, dupa ce HotNews.ro a scris despre situatia critica a proiectului de la Magurele.