Afirmaţiile liderului UDMR au fost făcute luni, la RFI, în contextul marşului pentru autonomie teritorială care a avut loc duminică, în judeţul Covasna, şi despre care spune că a făcut să fie simţită ‘solidaritatea în cadrul comunităţii maghiare’.
‘În momentul de faţă noi lucrăm la un proiect de lege al autonomiei teritoriale, care va fi finalizat în două luni de zile, vom discuta şi cu ceilalţi, cei care evident sunt lângă noi, dar contează ca punctul nostru de vedere să fie clarificat şi atunci vom detalia toate elementele. Sunt în Tirolul de Sud, în alte zone, în Finlanda, exemple pozitive şi pot fi preluate, dar depinde de voinţa politică a majorităţii, este clar’, a mai declarat Laszlo Borbely.
El a criticat faptul că legea minorităţilor naţionale este blocată de şapte ani în Parlament.
‘Comunitatea maghiară e hotărâtă să demonstreze că aceste drepturi nu sunt împotriva altora, nu sunt împotriva majorităţii, că avem nevoie de mai multă autonomie. Vă spun numai un singur exemplu: acea lege a minorităţilor naţionale, care vorbeşte şi de autonomia culturală, e de şapte ani în Parlamentul României şi toate minorităţile o susţin, nu numai minoritatea maghiară. Vrem să avem un răspuns. De ce nu se doreşte de exemplu ca această lege să fie trecută de Parlament?’, a subliniat liderul UDMR.
El a făcut referire şi la dorinţa de formare a unei regiuni de dezvoltare din cele trei judeţe în care predomină populaţia maghiară.
‘În mai puţin de patru săptămâni am strâns în jur de 180 de mii de semnături pentru acel referendum privind regiunile de dezvoltare, deci să avem o regiune de dezvoltare formată din cele trei judeţe în secuime şi trei judeţe în vestul României. E mult şi înseamnă că oamenii când văd că e o cauză bună, că e o cauză care demonstrează puterea unei comunităţi, atunci sunt lângă noi’, a explicat vicepreşedintele politic al UDMR.
Potrivit acestuia, mesajul UDMR este acela că nu se poate să nu se ţină cont de opţiunile unei comunităţi de peste 1,3 milioane de locuitori din România.
‘Mesajul nostru este: nu puteţi să nu ţineţi cont de opţiunile unei comunităţi de peste 1,3 milioane de locuitori în România. Când vor putea fi decise toate aceste lucruri şi în Parlament, vom vedea, dar noi suntem optimişti’, conchide liderul UDMR.
VEZI SI:
Miting de solidaritate cu marşul secuimii, organizat în apropierea ambasadei României din Budapesta