Laszlo Tokes a susţinut că nu are niciun motiv pentru a fi optimist în ceea ce priveşte obţinerea autonomiei, susţinând că limba maghiară dispare din Sibiu, că în România comunitatea maghiară se diasporizează sau că are loc un proces de asimilare sau de colonizare a maghiarilor.
‘Deocamdată nu avem niciun motiv pentru optimism în această direcţie. (…) Să fie clar, noi nu mai avem alţi 25 ani să aşteptăm pasiv pentru începuturi, pentru mici întâlniri dintre maghiari. Timpul nostru este acum, acum trebuie să acţionăm, acum a sosit momentul autonomiei. Nu avem timp să facem promisiuni şi nu avem timp să visăm. (…) Nu e timp pentru incertitudini, pentru oportunism politic, pentru acele speech-uri care doresc îndobitocirea poporului, pentru că acestea ne pot fi fatale’, a afirmat Tokes Laszlo, potrivit traducerii oficiale, scrie Agerpres.
El a spus, ‘cu credinţă deplină’, că ‘va fi autonomie’ şi a vorbit despre autonomia pe mai multe niveluri pentru maghiarii din Transilvania, cât şi de autonomia teritorială pentru maghiarii din Secuime şi Partium, pentru care este nevoie de determinare, voinţă politică şi curaj.
Tokes l-a citat de mai multe ori pe premierul Ungariei care într-un discurs de 15 martie a spus că ‘în urma a 75 de ani de ocupaţie străină, doar independenţa naţională totală poate aduce înălţare pentru maghiarime’ sau că ‘pentru lucrurile mari, pentru autonomie, este nevoie de curaj’.
Europarlamentarul a susţinut că trebuie să se vorbească despre autonomie, dar reprezentanţii maghiarilor din România trebuie să poarte un dialog pe această temă astfel încât problema să fie prezentată în acelaşi fel, atât la Bruxelles, Bratislava sau Bucureşti.
‘Trebuie să fim foarte hotărâţi în ceea ce priveşte reprezentarea intereselor comunităţii maghiare. (…) Şi la Bruxelles trebuie să existe această unitate – Kelemen Hunor, Izsak Balazs, Winkler, Biro Zsolt nu pot să spună lucruri diferite despre autonomie, pentru că nu vom fi luaţi în serios. Trebuie să spunem acelaşi lucru despre necesitatea autonomie, atât la Bratislava, la Bucureşti şi peste tot. (…) Autonomia este o problemă cheie în ceea ce priveşte siguranţa naţională a Europei, a Uniunii Europene, doar aşa se pot reglementa relaţiile cu ţările vecine’, a afirmat Tokes.
El a pledat pentru dialogul maghiaro-maghiar şi a acuzat UDMR că nu a dat curs invitaţiei de a participa la lucrările Universităţii de vară şi că din cauza atitudinii lui Kelemen Hunor a fost nevoit să candideze pe lista FIDESZ, în Ungaria.
Decizie a Justiţiei: Laszlo Tokeş a rămas fără Ordinul Steaua României
‘Constatăm cu regret că UDMR se înţelege mai bine cu domnul Victor Ponta decât cu cealaltă parte care reprezintă maghiarii din Transilvania şi aşa am ajuns în situaţia în care un reprezentant al maghiarilor din Transilvania a trebuit să ajungă pe lista unui partid din Ungaria. Din punctul meu de vedere, în ceea ce priveşte partea morală, nimeni nu mai are nicio scuză să nu participe la dialog, nici măcar UDMR nu-şi poate permite. Eu îndemn să ia iniţiativa şi să fie gata să participe la acest dialog, (…) în vederea reprezentării intereselor naţionale’, a spus Tokes.
În ceea ce priveşte dialogul româno-maghiar, europarlamentarul a afirmat că ‘a eşuat’, acuzând românii că nu au cultura dialogului şi că naţionalismul se manifestă şi după 25 ani. El a afirmat că anul trecut, când a dat exemplul Tirolului de Sud pentru autonomia din Ardeal, i s-a retras Ordinul ‘Steaua României şi a izbucnit un mare scandal, în loc să se înceapă un dialog.
Tokes a susţinut că în România schimbarea de regim încă nu s-a produs şi că în 2012 în ţara noastră s-au reîntors urmaşii comuniştilor, afirmând că şi România are nevoie de o schimbare de regim similare ‘celei înfăptuite în Ungaria de Viktor Orban şi echipa sa’.
Tokes Laszlo participă alături de premierul Ungariei, Viktor Orban, şi de preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolt, la dezbaterea cu tema ‘Din povestiri, istorie’, din ultima zi a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad.