„Litera legii spune doar că Pasrlamentul și Consiliul votează procurorul european. Acum, de vreme ce nu există niciun precedent, se stabilesc tehnicalitățile și se are în vedere ca audierea candidaților să aibă loc în comisia de specialitate a Parlamentul European pe 25 sau 26 februarie. Cel mai probabil pe 26 februarie”, a declarat pentru MEDIAFAX eurodeputatul Siegfried Mureșan.
Comisia principală care desfășoară audierile, a mai precizat Mureșan, este Comisia LIBE, iar Comisia de control bugetar este asociată acestor audieri.
”Trebuie decis exact formatul audierilor, precum și procedura exactă de vot. (…) Va avea loc votul în comisiile de specialitate, după care va fi votul în plen. În paralel se desfășoară și procesul în Consiliul UE la nivelul miniștrilor de Justiție, cu obiectivul de a finaliza acest proces cât mai rapid. Obiectivul este de a-l finaliza până la sfârșitul lunii martie”, a adăugat Mureșan.
Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăți civile, justiției și afaceri interne (LIBE) are ședințe pe 25 februarie de la ora 16.00 și pe 26 februarie, de la orele 10.00 și 15.30.
Fosta șefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani şi lui Tudorel Toader,în calitatea sa de ministru al Justiţiei din ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE.