Laura Codruţa Kovesi a transmis un mesaj dur miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană. Procurorul-şef al Parchetului European trage un semnal de alarmă asupra inflaţiei.
Procurorul-şef al Parchetului European a declarat că autorităţile din statele membre ale Uniunii Europene nu reuşesc să colecteze taxa pe valoare adăugată (TVA) în valoare aproximativ 130 de miliarde de euro în fiecare an, dintre care între 30 şi 60 de miliarde de euro sunt pierdute din cauza evaziunii fiscale sau ”pur şi simplu furate” din trezoreria ţării.
Totodată, Kovesi a declarat că, dacă ar fi ministru de Finanţe, probabil că ”nu ar putea dormi” din această cauză.
”Dacă aş fi ministru de Finanţe, probabil că nu aş putea dormi din cauza asta. Mai ales în contextul economic actual, când inflaţia este la un nivel foarte mare”, a spus Kövesi pentru Euronews, citată de News.ro.
Procurorul-şef al Parchetului European a făcut aceste declaraţii în contextul în care Parchetul European sărbătoreşte prima aniversare, după ce şi-a lansat oficial operaţiunile în iunie 2021.
BNR avertiza la începutul lunii aprilie că rata anuală a inflaţiei va creşte în următoarele luni mai mult decât s-a anticipat.
„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor analize, rata anuală a inflaţiei va creşte probabil ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie, care indica majorarea ei la 11,2% în luna iunie, urmată de o descreştere graduală, până la 9,6% în decembrie 2022, dar mai abruptă în semestrul II 2023, implicând coborârea acesteia la 3,2% la finele anului”, se arătă în minuta BNR de pe 5 aprilie.
Responsabile de înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei continuă să fie şocurile adverse pe partea ofertei, au subliniat membrii Consiliului. În actualul context, principalii determinanţi sunt majorările mult mai ample anticipate a fi consemnate de preţul combustibililor, şi mai ales de preţurile alimentelor procesate, în principal sub influenţa creşterii mai puternice a cotaţiilor ţiţeiului şi ale materiilor prime agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor internaţionale instituite.