„Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata. De exemplu, banii pentru cheltuieli materiale, nu o sa mai putem solutiona dosarele in care avem expertize dispuse”, a declarat procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi pentru HotNews.ro. Kovesi a mai spus că DNA a primit in fiecare an fila distincta, deoarece asa prevede art 4, alineatul 4, din OUG 43/ 2002.
„In primul rand, bugetul DNA trebuie sa aiba o fila distincta de buget asa cum prevede legea, ceea ce inseamna ca pentru a asigura fondurile DNA nu trebuie sa taiem de la alte parchete, ci trebuie sa primim bani direct de la bugetul de stat. Noi in acest an am solicitat 25 de milioane de euro, buget minim pentru a putea functiona fara sa ne blocam activitatea”, a mai explicat Laura Codruta Kovesi.
În opinia Laurei Codruta Kovesi, bugetul DNA nu este mare in raport cu sumele indisponibilizate in cadrul anchetelor desfăşurate de Direcţia Anticorupţie. „In anul 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri si valori in valoare de 300 de milioane de euro. In acest an, pana in 30 noiembrie, aproximativ 200 de milioane de euro, deci raportat la aceste sume evident ca bugetul DNA nu este foarte mare”.
Conducerea DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că a solicitat iniţial un buget de aproximativ 25 de milioane euro, în comparaţie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014.
„Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcţionări a activităţii în anul 2015, conducerea DNA a solicitat iniţial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparaţie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea iniţială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiţiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere atât valorile cerute, cât şi menţinerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare”, se mai spune în comunicatul DNA.
DNA mai precizează că, raportat la valoarea bugetului solicitat de DNA, de 25 milioane euro, instituţia a indisponibilizat bunuri şi bani în cadrul cauzelor penale instrumentate de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013 iar până la 30 noiembrie 2014 a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro.
„Noi nu avem bugetul DNA, bugetul DNA se face astăzi (joi, n.r.) pe anexe de către Ministerul Public. Noi am comunicat bugetul Ministerului Public, care, la rândul său, va împărţi pe fiecare direcţie în parte. Ceea ce pot să vă spun este că la începutul anului acesta s-au alocat pentru Ministerul Public 688,5 de milioane de lei, iar pentru anul viitor am alocat 707,9 milioane. Deci este vorba de o creştere de 20 de milioane. Acum va trebui ca Minsiterul Public să coreleze azi aceste sume pentru ca toată lumea să fie mulţumită. Bineînţeles, dacă vor exista diferenţe de 2,3 milioane, acestea se pot rezolva în dezbaterea din Parlament”, a declarat,la România TV, Darius Vâlcov, ministrul Bugetului.