Laura Codruţa Kovesi a enumerat categoriile de înalţi demnitari care au fost trimişi anul trecut în judecată, precizând că sunt mult mai mulţi decât acum doi ani.
„Au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2014: 1 prim ministru, 5 miniștri, 16 deputați și 5 senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an. (…) S-a triplat numărul trimiterilor în judecată față de cei care administrează fonduri din bugetul public. Peste 100 de primari și președinți de consilii județene au fost trimiși în judecată. O treime din președinții consiliilor județene din România sunt trimiși în judecată”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la bilanţul DNA pe 2015.
În total, cifrele DNA sunt şi mai impresionante. Numărul inculpaţilor trimişi în judecată de DNA depăşeşte 1.000 de persoane care sunt acuzate de fapte de corupţie cu prejudicii ce se apropie de jumătate de miliard de euro.
„Au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu. (…) Am instituit măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. (…) În dosarele trimise în judecată banii dați mită au fost de 431 milioane euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018″, a mai punctat Kovesi.
Presiunea pusă pe procurori este foarte mare, a mai arătat Şefa DNA, care a dat cifre privind gradul de încărcare cu dosare a anchetatorilor.
„Principala provocare pentru DNA în această perioadă este determinată de creșterea continuă a volumului de activitate. Numărul dosarelor a ajuns la peste 11.000. Dublu față de acum 5 ani. Activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de soluționat în medie peste 110 dosare. Un număr atât de mare de dosare complexe influențează durata de soluționare a cauzelor. În acest moment avem de soluționat peste 7.100 de cauze. Dublu față de cât putem soluționa noi într-un an”, a arătat Laura Kovesi.
Şefa DNA a ţinut să precizeze că cele mai multe sesizări vin de la persoane fizice şi juridice ori de la instituţii, ceea ce arată gradul mare de încredere de care se bucură DNA.
„Peste 86% din dosarele înregistrate anul trecut sunt bazate pe sesizări ale persoanelor fizice ori juridice și instituții publice. Ne motivează faptul că încrederea publică în DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de la înființarea instituției. DNA se bucură de o încredere de peste 61%, cel mai mare nivel de încredere pentru o instituție din sistemul judiciar”, a afirmat Kovesi.
Obiectivele DNA pentru 2016 se menţin în aceeaşi direcţie a combaterii corupţiei la nivel înalt şi a recuperării prejudiciilor.
„În 2016, dincolo de continuarea instrumentării dosarelor de corupție la nivel înalt, prioritățile DNA vor viza și investigațiile privind :
– corupția în administrația publică locală;
– corupția în sistemul judiciar;
– corupția în instituțiile de control și executare a pedepselor;
– corupția în achiziții publice, în special în domeniul sănătății și infrastructură;
– frauda cu fonduri europene;
– recuperarea prejudiciilor și confiscarea extinsă”, a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.
Discursul integral al LAurei Kovesi, AICI.