Noul Parchetul European (EPPO) va avea sediul la Luxemburg. În cadrul acestuia vor coopera 20 de state membre prin procedura de cooperare consolidată, care a fost lansată pe 3 aprilie 2017, relatează Agerpres.
Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi ulterior Italia şi Austria s-au alăturat până în prezent cooperării consolidate. Conform sursei citate, alte state se pot alătura oricând cooperării.
În 2019, Laura Codruţa Kovesi a fost numită în funcţia de procuror-şef european, ca urmare a negocierilor dintre Parlament şi Consiliul European.
Parchetul European va funcţiona ca o structură cu două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului.
Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegaţi de statele membre, care vor realiza investigaţii şi urmăriri penale, conform regulamentului şi legislaţiei respectivului stat membru.
Potrivit sursei citate, Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF şi a Eurojustului, care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri penale individuale.