UPDATE: DNA explică că faptele din dosarul Microsoft au fost investigate în perioada în care erau prescrise din cauza unei interpretări diferite a legii, procurorul de la acel moment considerând că termenul se calcula începând cu 2009.
„Cu privire la prescripţie, au existat interpretări diferite referitoare la modul de calcul. Iniţial, a fost calculat termenul de prescripţie de la data efectuării plăţilor (15 aprilie 2009), iar in acest sens s-a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale si apoi s-a efectuat urmărirea penala. Daca s-ar fi calculat termenul de la data încheierii contractului (21.10.2004), aşa cum avea sa reiasă din practica ulterioară a instanţelor, se putea închide dosarul încă din 2014”, explică DNA într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, „procurorul care instrumenta cauza, la momentul solicitării avizelor, a considerat că termenul de prescripţie se calculează prin raportare la momentul efectuării ultimei plăţi, respectiv la epuizarea efectelor infracţiunii”.
„Soluţiile de clasare din 2018 s-au bazat pe o interpretare diferită a legii penale, conform căreia momentul de referinţă este data actului juridic care dă naştere obligaţiei de plată în sarcina statului, respectiv adoptarea hotărârii de guvern menţionate. Interpretarea dispoziţiilor legale referitoare la modul de calcul al termenului de prescripţie este susceptibilă să dea naştere unor soluţii neunitare, inclusiv la nivelul instanţelor de judecată.Soluţia de clasare a fost adoptată după ce ÎCCJ a admis plângerea unui inculpat din prezenta cauză împotriva controlului judiciar şi a reţinut că faptele acestuia sunt prescrise”, precizează procurorii.
Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a avut vineri o primă reacţie în scandalul declanşat de dosarul Microsoft, în care şapte foşti miniştri au scăpat de acuzaţii după ce faptele s-au prescris. Ea a declarat, la Digi 24, că DNA a cerut aviz de urmărire penală pentru miniştri în dosarul Microsoft pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripţie se calculează de la data efectuăriii ultimelor plăţi şi el nu era împlinit, iar practica judiciară era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal în 2014 şi discuţia despre legea penală mai favorabilă. Kovesi a precizat că modul în care se calculează termenul de prescripţie a unui dosar este strict responsabilitatea procurorului de caz, respectiv Mihaiela Iorga, şi că atunci când a constatat situaţia a sesizat Inspecţia Judiciară, ea neavând alte pârghii în astfel de situaţii.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat vineri că nu are niciun motiv să îşi dea demisia din funcţie, adăugând că a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu dosarul Microsoft.
„Nu este niciun motiv să îmi dau demisia. Atunci când un dosar se înregistrează la DNA printr-o sesizare, nu este în sută la sută din cazuri posibilitatea să faci rechizitorii. Sunt situaţii în care faci rechizitorii, sunt situaţii în care dai clasări. Rolul procurorului este acela de a administra probe, de a investiga faptele şi de a strânge probele în dovedirea vinovăţiei sau nevinovăţiei unei persoane”, a spus Kovesi,
”Am cerut aviz de urmarire penala pentru cei 6 ministri in dosarul Microsoft, pentru ca procurorul de caz a considerat ca termenul de prescriptie se calculeaza de la data efecturarii ultimelor plati si el nu era implinit, iar practica judiciara era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal in 2014 si discutia despre legea penala mai favorabila.