„Ar putea să apară oricând. Deocamdată nu am nişte informaţii reale sau nu avem nişte proiecte de lege pe care să le putem comenta. Însă, probabil, datorită investigaţiilor care au fost făcute în ultima perioadă de timp va exista această tentaţie din partea unor oameni politici de a modifica competenţele, de a reorganiza structura, de a schimba din atribuţiile pe care le are această structură„, a declarat Laura Codruţa Kovesi la B1 TV, informează Agerpres.
Ea a subliniat că primul an al mandatului de procuror şef al DNA a fost unul al provocărilor deoarece a venit o echipă care a continuat investigarea dosarelor de corupţie la nivel înalt.
„A fost un an al provocărilor şi din perspectivă legislativă. Au fost mai multe tentative de a modifica diverse competenţe pe care direcţia le are. A fost un an al provocărilor şi din perspectiva funcţiilor de conducere, pentru că au fost momente în care, datorită dosarelor investigate, anumiţi procurori şi-au pierdut temporar funcţiile de conducere. Şi acest an, pentru că ce se întâmplă în spaţiul politic, pe noi nu ne interesează foarte mult, ne poate influenţa doar din punct de vedere legislativ, din punct de vedere tehnic este un an tot al provocărilor pentru că avem de implementat două coduri noi, noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală. În rest, provocările cred că sunt aceleaşi pentru orice structură care investighează dosare de corupţie la nivel înalt„, a explicat şeful DNA.
Întrebată dacă simte această presiune a politicului într-un an electoral pe DNA, Kovesi a subliniat că procurorii s-au obişnuit cu aceste atacuri.
„Presiune, am putea spune, din partea politicului că poate fi prin declaraţiile pe care le fac politicienii, dar care ne lasă reci. Suntem deja obişnuiţi cu aceste atacuri şi procurorii cu care lucrez în fiecare zi sunt destul de maturi încât să nu fie foarte atenţi la aceste declaraţii. Presiunea poate fi din perspectiva modificării legislaţiei”, a menţionat Kovesi.
Şeful DNA a adăugat că ultimele condamnări au încurajat oamenii să vină să facă denunţuri penale. „Cred ca si ultimele condamnari au incurajat oamenii sa denunte faptele penale. De obicei omul vine foarte timid, foarte stresat, sa nu fie vazut, dar am avut un caz cand un denunt a venit prin fax, denuntatorul era atat de disperat ca i se cere mita incat si-a asumat acest gest”, a precizat Kovesi.
Şeful DNA a mai arătat că „baronii se gândesc că nu pot fi prinși, că sunt mai inventivi sau mai deștepți decât procuroii și iată că nu este așa”.
„Aş împărţi oamenii în două categorii: cei care au prins curaj şi s-au prezentat la DNA pentru a face denunţuri şi a doua categorie, a celor pe care îi cercetăm. Uneori, deşi sunt puşi în gardă, ei comit în continuare aceste fapte. Declaraţiile acestor baroni sunt o ameninţare reală pentru stabilitatea şi independenţa instituţiei. Cine este nemulţumit de activitatea noastră, poate sesiza CSM. Cred că există două caracteristici ale activităţii noastre: profesionalismul şi cooperarea cu alte instituţii. Simplul fapt că suntem eficienți în investigarea cazurilor de corupție nu trebuie să ducă la concluzia că DNA trebuie desființat”, a conchis Kovesi.