Laura Codruţa Kovesi, primele declaraţii după ARESTAREA lui Oprescu. De ce nu s-a aplicat procedura FLAGRANTĂ

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat, marţi, de ce procurorii nu au efectuat un flagrant în cazul lui Sorin Oprescu, în timp ce edilul primea banii la locuinţa sa, spunând că este vorba de "considerente de tactică" ale anchetei, dar şi de faptul că nu se pot face percheziţii domiciliare după ora 20.00.
Ionela Marcu
08 sept. 2015, 07:18
Laura Codruţa Kovesi, primele declaraţii după ARESTAREA lui Oprescu. De ce nu s-a aplicat procedura FLAGRANTĂ

„Faţă de suspectul Sorin Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantă conform Codului de procedură penală. El a fost citat de procurori, imediat după comiterea infracţiunii care este presupusă că s-a comis. A fost citat cu mandat de aducere”, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

„Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârsirii faptei, ci imediat după a fost citat cu mandat de aducere.  Potrivit Codului de procedură penală, nu se pot efectua percheziţii domiciliare, după ora 20.00, deci percheziţiile pe timp de noapte. Având în vedere că, în această cauză sunt suspectate şi alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după comiterea presupei fapte „, a adăugat Kovesi.

Şefa DNA a adăugat că o parte din bani au fost găsiți „cu ocazia percheziţiei corporale asupra suspectului, o parte din bani au fost găsiţi la domiciliu, o parte din bani au fost găsiti  la un martor acre a fost aufiat în acea seară.

Dosarul a fost deschis ca urmare a plângerii a două persoane fizice, altele decât cea care a oferit în seara de 5 septembrie banii primarului. Persoana care a oferit aceasta sumă de bani nu are calitatea de denunţător, are calitatea de suspect, el a fost propus cu măsura arestului la domicliu, măsură care a şi fost aprobată de instanţa de judecată.

Dosarul a fost deschis în primăvara acestui an, ca urmare a unor plângeri formulate de persoane fizice, nu a fost o sesizare venită de la serviciile de informaţii, nu a fost o sesizare din oficiu”, a mai spus Kovesi.

Întrebată dacă este posibil ca Oprescu să fie dus la detectorul de minciuni, Kovesi a spus că testul cu detectorul de minciuni nu este o probă în sistemul judiciar românesc.

„Se vor verifica toate probele pe care suspecţii le vor propune in cauză. La finalul anchetei, se va stabili, cu exactitate ce fapte s-au comis”, a arătat şefa DNA.

Kovesi a mai precizat că ordonanţa de reţinere a fost emisă incepând cu ora 12.33, iar perchezitia corporală s-a făcut în sediul DNA.

Persoanele fizice care l-au denunţat pe Sorin Oprescu nu au calitatea în vreun partid politic, a mai spus Kovesi. 

Întrebată dacă Sorin Oprescu este vizat în alte dosare ale DNA, Kovesi a răspuns că nu poate confirma. Totodată, şefa DNA a spus că fiul lui Sorin Oprescu nu are nicio calitate în dosar sau în altele până în acest moment.

CITEŞTE ŞI: Avocatul edilului Capitalei: Există martori când Sorin Oprescu a cerut bani ÎMPRUMUT în spaţiul public

Sorin Oprescu a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului. Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10% din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei a primit sâmbătă seară, de la şeful unei instituţii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la cei patru denunţători. Conform unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiţi ca mită, în timp ce restul banilor ar fi fost găsiţi apoi la locuinţa acestuia, au mai spus sursele citate.

CITEŞTE ŞI: Sorin Oprescu, mesaj pentru bucureşteni din spatele gratiilor. Ce spune despre DEMISIE

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin