Laura Codruţa Kovesi, șefa EPPO: „Nu există ţări lipsite de corupţie”

Comisia Europeană a confirmat oficial miercuri că Parchetul European (EPPO) îşi începe activitatea la 1 iunie, comisarul pentru justiţie Didier Reynders afirmând că principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori,
Filip Stan
31 mai 2021, 00:02
Laura Codruţa Kovesi, șefa EPPO:

Sigură că ”nu există ţări curate” de corupţie, şefa noului Parchet European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, este ”foarte mândră” să joace rolul principal în ”momentul istoric” al inaugurării acestei noi instituţii europene pe 1 iunie şi a avertizat asupra ”riscului ridicat” al delictelor legate de fondul european de redresare post-pandemie, scrie duminică agenţia spaniolă EFE, căreia Kovesi i-a acordat un interviu.

”Sunt foarte mândră să fiu primul procuror-şef european şi să iniţiez acest nou Parchet European anti-fraudă, cred că începutul EPPO este un moment istoric”, a declarat Laura Codruţa Kovesi în interviul acordat prin videoconferinţă de la Luxemburg, sediul acestei noi instituţii europene.

Creat pentru a investiga infracţiunile ce afectează bugetul UE, noul Parchet European este un ”instrument” de ”protejare a intereselor noastre economice”, motiv pentru care ”trebuie să fie puternic, eficace şi eficient”, subliniază Kovesi, care conduce o mică echipă ce va superviza de asemenea fondul european de redresare post-pandemie NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Conform estimărilor sale, corupţia, deturnarea de fonduri şi frauda în multiplele sale forme provoacă bugetului UE pierderi anuale de circa 500 de milioane de euro. Această hemoragie financiară s-ar putea accentua în contextul pandemiei, ale cărei efecte economice au determinat blocul comunitar să constituie, prin împrumuturi accesate de Comisia Europeană, respectivul fond de redresare din care statele membre pot accesa granturi şi credite în baza planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) aprobate de Comisie.

Rareş Bogdan aruncă bomba: Laura Codruța Kovesi, candidat la alegerile prezidențiale!
”Odată cu această mare cantitate de bani şi flexibilitate există un risc ridicat de creştere a delictelor în Europa, în special în sistemul de sănătate, agricultură, cercetare şi în contractele publice”, consideră şefa EPPO.

Pentru misiunea sa de identificare şi investigare a faptelor de corupţie, noua instituţie dispune de un buget anual de 44,9 milioane de euro. ”Avem bani pentru 140 de procurori”, precizează Kovesi, adăugând că este nevoie de asemenea de ”50 de experţi şi analişti financiari la Luxemburg”, având în vedere provocările ”efectuării investigaţiilor în 22 de state membre, cu 22 de coduri penale şi 22 de proceduri diferite”.

Ea a insistat că analiştii financiari sunt foarte importanţi, întrucât, pe lângă faptul că aceştia descoperă conexiunile între date, ei ajută în plus procurorii ”să identifice bunurile şi proprietăţile care pot fi puse sub sechestru”.

Cinci state membre ale UE, respectiv Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda nu participă în noul Parchet European din ”decizie politică”, afirmă Kovesi, manifestându-şi speranţa că în cele din urmă vor fi convinse de Comisia Europeană să se alăture şi ele, în timp ce Finlanda şi Slovenia încă nu şi-au desemnat procurorii la EPPO.

Dacă în cazul Finlandei este vorba despre o schimbare legislativă, în cel al Sloveniei aceasta se întâmplă în urma deciziei guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegaţi ai Sloveniei.

EPPO va funcţiona pe două niveluri: primul, centralizat la Luxemburg, cu Kovesi şi 22 de procurori (câte unul pentru fiecare stat participant), iar al doilea cu procurori naţionali delegaţi care vor lucra în ţările lor în mod coordonat.

Prin prisma experienţei sale, Kovesi nu crede că există ţări mai corupte decât altele, ”nu există ţări curate”, a spus ea, conform agenţiei spaniole de presă. ”Dacă avem bani europeni, în toate ţările membre vor fi cazuri, în toate ţările membre”, adaugă şefa instituţiei europene ce este inaugurată marţi.

În pofida ”enormei provocări”, ea este optimistă, întrucât are ”o echipă foarte bună, puternică, profesionistă”. ”Sunt sigură că vom avea succes”, promite Laura Codruţa Kovesi.

Laura Kovesi face victime colaterale în Slovenia. Ministrul Justiţiei a demisionat

Parchetul European, care va fi condus de Laura Codruţa Kovesi, este responsabil cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal următoarele tipuri de fraudă şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

frauda în materie de cheltuieli şi venituri;
frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane EUR);
spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.
Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze şi să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracţiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisie, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Simona Halep se retrage: Nu mai pot
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Khaby Lame devine ambasador al bunăvoinței UNICEF și îndeamnă tinerii să-și urmeze visurile
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România