UPDATE 20.00: S-a încheiat audierea Laurei Codruţa Kovesi.
Urmează „o evaluare completă” și o scrisoare către președintele Tajani cu poziția comisiilor LIBE și CONT. Comisia CONT va face evaluarea în marţi seară. Comisia LIBE are miercuri dimineață, la ora 9.00, întâlnirea coordonatorilor și la ora 11.00 reuniunea extraordinară a Comisiei, când se va și vota.
UPDATE 19.00: A început audierea Laurei Codruţa Kovesi.
O europarlamentară PPE a întreabat-o care e experiența sa în cele mai mediatizate cazuri, când atenția a fost concentrată asupra sa, și care este experiența sa cu OLAF și celelalte instanțe europene.
„Aproape toate cazurile suscitau interes din perspectiva persoanelor investigate, competența DNA viza investigații pentru corupție la nivel înalt. Au fost investigați primari, senatori, deputați, miniștri, foști miniștri. Vă asigur că de fiecare dată comunicarea publică s-a făcut cu respectarea principiului de nevinovăție. Datele au fost comunicate întotdeauna cu respectarea legii și a regulilor CSM”, a subliniat Laura Codruţa Kovesi.
Europarlamentară de la grupul socialiștilor: În ce mod îndepliniți toate cerințele pentru ocuparea funcției de procuror șef? Independența trebuie să fie mai presus de orice îndoială
„În momentul depunerii candidaturii am verificat toate criteriile, le îndeplinesc pe toate. Articolul 54 din legea 303/2004 are 4 condiții: vechime de 15 ani, să nu fi colaborat cu serviciile de informații, să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani și să fi avut calificativul FB la ultimele trei evaluări. Toate aceste condiții le îndeplinesc. În ce privește colaborarea cu serviciile, legea o stabilește în sensul de poliție politică, și nu în sensul de colaborare instituțională, care poate să apară în exercitarea activității de procuror. În toată activitatea mea de procuror am respectat întotdeauna legea. Trebuie să ne desfășurăm activitatea cu pasiune, dar nu cu patimă. Întotdeauna voi aborda profesional obligațiile care îmi revin. Nu are nicio relevanță pentru mine relațiile de acum din România dintre ministrul Justiției și sistemul juridic”, a explicat Kovesi.
Europarlamentar ALDE: Concret, cum ați folosi corespondenții Eurojust pentru a vă asigura că statele neparticipante nu îngreunează activitatea EPPO?
Laura Codruța Kovesi:
„Procurorii europeni delegați vor rămâne procurori în sistemele naționale, dar anchete transfrontaliere s-au făcut și în anii trecuți și un mod eficient au fost echipele de investigarea comune”
„Eurojust va putea avea o colaborare foarte strânsă cu EPPO prin schimbul de informații, suport informativ și folosirea unor ofițeri de legătură sau puncte de contact, necesare și în relația cu statele neparticipante”
„Va fi responsabilitatea procurorului șef de a încerca acorduri de colaborare cu statele neparticipante și modul în care acestea pot fi convinse să adere la EPPO e doar prin obținerea unor rezultate credibile de către această nouă structură de parchet”
Eurodeputată de la Verzi: Sunt mândră că se află aici în ciuda groaznicei campanii pe care propriul său guvern a lansat-o împotriva sa. Nu credem ce se spune și eu personal am motive să cred, pentru că știu ce se întâmplă când trimiți la închisoare persoane din sfere înalte. Ce măsuri ați lua pentru a se asigura că sunt respectate drepturile fundamentale ale posibililor suspecți?
Laura Codruța Kovesi:
„Va fi o prioritate pentru toți din structura EPO. Au fost foarte multe situații în care constatând că s-au comis acte ilegale, potrivit legii, le-am infirmat. În situația în care ar apărea în activitatea EPO astfel de situații de încălcare a drepturilor fundamentale sunt convinsă că trebuie luate măsuri, diseminarea informației în structura EPO
În România activitatea procurorilor e sub controlul strict al judecătorilor”
Europarlamentar GUE: Sunt complet solidară cu dvs în fața atacurilor pe care le suportați. Sunt mișcată că l=ați evocat pe Giovani Falcone, cu care am lucrat. Aș vrea o clarificare: vă referiți la două distincții de la CIA în 2007 și 2011. Despre ce e vorba, are legături cu închisorile CIA?
Laura Codruța Kovesi:
„Nu sunt premii CIA, ci Secret Service, agenția care protejează demnitarii SUA și moneda SUA. În activitatea mea de procuror la crimă organizată, am investigat multe infracțiuni privind bancnote false și cybercrime. Am fost printre primii procurori din România care au investigat asemenea cazuri. Pentru modul în care am fost implicată în pregătirea procurorilor, am fost recompensată cu cele două distincții. La începutul activității mele ca Procuror General erau la începutul confruntării cu criminalitatea informatică”
Europarlamentarul Cătălin Ivan, independent (ex-PSD): E adevărat că CSM a constat că DNA a influențat instanța într-un proces care vă viza direct? E adevărat că SRI a făcut parte din echipele mixte de investigații? Cum explicați că 40% din cazuri au fost achitări?
Laura Codruța Kovesi:
„Am avut un proces pentru afirmații neadevărate într-o emisiune, cu decizie definitivă de afirmații neadevărate, am fost defăimată. Niciodată nu am facătu niciun act pentru a influența, procesele au fost publice, au fost mai multe instanțe care mi-au dat dreptate.”
„Există un raport al Inspecției Judiciare care spun că judecătorii nu au fost influențați.”
„Ofițerii SRI nu au administrat probe, nu au participat în procesul penal. Au existat sesizări de la SRI, așa cum e prevăzut în lege. Probele au fost administrate de procurori.”
„Este falsă rata de achitări, în fiecare an procentul a fost între 10 și 13 %, probabil vă referiți la ultimul raport, cu 36% achitări, de 6 luni nu mai fac parte în DNA. Diferența de achitări e datorată dezincriminării unor fapte penale, respectiv abuzul în serviciu. Rata reală e de 13%.”
Traian Ungureanu, de la PPE: Cum veți colabora cu viitorii procurori delegați europeni? Guvernul care va face propunerile vă este în mod deschis și evident ostil. Cum veți rezolva problema aceasta de lucru și de imagine?
Laura Codruța Kovesi:
„Instrucțiunile în dosarele penale se vor da întotdeauna de camera permanentă. Dosarele vor fi repartizate aleatoriu. Procurorii delegați vor trebui să țină cont de instrucțiunile din partea camerei permanente.”
„Guvernul e ostil în ce mă privește pe mine, dar nu trebuie să fie ostil în ce privește activitatea unei instituții europene
Va fi adoptat un regulament intern”
„Indiferent de cât de ostil sau prietenos e un guvern, ca procuror trebuie să îți faci treaba.”
Maria Grapini: În ce mod ați promova rolul proactiv al procurorilor delegați? Ca să nu spun că ați mințit, CSM v-a contrazis azi. Ați fost pusă sub acuzație?
Președintele de ședință face apel la ordine
Laura Codruța Kovesi:
„Rolul procurorilor delegați va fi în concordanță cu normele interne. În ce privește gradul profesional, nu știu ce a făcut CSM, dar condiția prevăzută de lege nu are de-a face cu gradul profesional, ca dovadă am fost numită șef DNA. În ce privește revocarea din funcție, a venit ca urmare a deciziei CCR în care eu nu am fost parte din proces. CCR a judecat un conflict constituțional în care eu nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Am făcut o plângere la CEDO, a trecut de primul filtru.”
Monica Macovei: Îmi pare rău că întrebările nu se referă la ce știți să faceți. Care e experiența dvs cu cazuri de demnitari, poate dațși niște cifre definitive? Care e experiența cu presiunile politice?
Laura Codruţa Kovesi:
„În privința dosarului penal, sunt nevinovată, e vorba de extrădarea unui condamnat. În fiecare an, DNA a trimis în judecată circa 1000 de inculpați, circa 900 au fost condamnați. Peste 60 de înalți oficiali condamnați: miniștri, foști miniștri. Presiuni politice: am spus că atunci când un politician îmi va cere explicații voi face public acest lucru și a funcționat. Am făcut față. În ce privește frauda cu fonduri UE, anual am avut pe rol peste 2000 de dosare. Suntem familiarizați cu tipologia infracțiunilor, modul de comitere a faptelor.”
Întrebări de la Comisia de Control bugetar
Care este rolul anchetelor administrative efectuate de OLAF?
Laura Codruța Kovesi:
„Toate aceste rapoarte au fost completate cu probe administrate în dosarele penale. Cred că trebuie să existe o colaborare cu OLAF, limitată la un schimb de informații. E foarte important ca investigațiile EPPO să nu fie dublate și de anchetele administrative ale OLAF.”
Europarlamentar spaniol: Văd în CV că în 2017 ați primit o medalie de la o fundație de partid, ACSU. Cum vă veți apăra independența în aceste circumstanțe?
Laura Codruța Kovesi:
„Îmi voi apăra independența prin rezultatele pe care le-am avut până acum. Întotdeauna am fost independentă. Am respectat întotdeauna legea. Am anchetat membri din diferite partide politice.”
„Am anchetat persoane bogate, cu poziții importante, însă pentru că am fost independenți întotdeauna am dus la bun sfârșit aceste cazuri.”
„În momentul de față există încercări de a limita această independență.”
„Comisia Europeană în Moldova și Muntenegru pentru că au nevoie de experiența noastră. Sunt om și eu, poate nu sunt perfectă, sunt emoționată azi, de aceea e mai ușor pentru mine să vorbesc românește. Știu engleză, știu și franceză, pot vorbi în engleză, dar vă rog să înțelegeți că pentru mine e o zi foarte importantă (europarlamentarii aplaudă).”
Monica Macovei (care este membră și în comisia CONT) cere exemple legate de felul în care OLAF va continua activitatea în ce privește iregularitățile.
Laura Codruța Kovesi:
„Cele mai răspândite tipologii de fraudă sunt folosirea fondurilor europene în alte scopuri, corupția, au fost mai multe cazuri în România, situații în care funcționari publici au solicitat mită pentru a demara procedurile pentru obținerea finanțării.”
„Nu toate constatările OLAF vizează dosare penale, sunt constatate și iregularități. EPPO va trebui să sesizeze OLAF și să țină legătura cu autoritățlie competente.”
Un europarlamentar afirmă că știe că este o persoană foarte curajoasă și că au existat campanii de denigrare și în alte țări împotriva procurorilor. Lucrăm la un test cu privire la avertizorii de integritate. Credeți că ar trebui să beneficieze de protecția Parchetului european?
Laura Codruța Kovesi:
„Sunt foarte familiarizată cu această instituție, în România funcționează. Decizia cred că aparține colegislatorilor. Noi la DNA am lucrat cu astfel de avertizori de integritate.”
„Ca procurori noi nu facem legi, dar putem furniza expertiză.”
Laura Codruţa Kovesi şi-a început discursul cu o scurtă prezentare.
„Am fost procuror jumătate din viața mea. Crearea unui pachet european independent și eficient e o oportunitate profesională unică. Parchetul european trebuie să protejeze interesele financiare ale UE, să recupereze daunele. Am experiență îndelungată în gestionarea echipelor mari, în luarea de decizii strategice, sunt obișnuită să lucrez în situații de stres și de presiune publică. Recuperarea daunelor a fost cea mai importantă pentru mine. În mandatul meu, DNA a pus sechestru pe bunuri de peste 2 miliarde de euro, am pus sechestru pe proprietăți și conturi bancare din alte țări. (…) Știu că ați fost expuși la informații negative despre mine. Nu am nimic de ascuns, vă stau la dispoziție pentru a răspunde la toate întrebările dvs.”, a spus Laura Codruţa Kovesi.
UPDATE 17.44 A început audierea candidatului din Franța, Jean-François Bohnert (58 de ani). Audierea lui Jean-François Bohnert s-a încheiat la ora 18.50
„Vin cu dublă experință: magistrat european și procuror național. Cred că îndeplinesc toate cerințele prevăzute în regulamentul EPO”, a declarat Jean-François Bohnert.
„Dacă voi fi numit procuror european, vă asigur că voi fi independent”, a dat asigurări Jean-François Bohnert.
Întrebat dacă vrea protocoale cu serviciile secrete, Jean-François Bohnert a răspuns: „Procurorul european delegat e cel care va face legătura cu parchetele naționale și va fi important ca acesta să fie plasat într-un loc startegic în care să poată primi informațiile în domeniul fraudei. Dar nu e suficient dacă sunt doar 2-3 pe un teritoriu mare, poate ar trebui să aibă un contact cu restul procurorilor din statele membre. E o chestiune de organziare strategică. Din ce în ce mai mult vedem informații de tip Intelligence, dar pentru mine serviciile secrete nu sunt un partener privilegiat, eu sunt obișnuit să lucrez cu instituții care îmi aduc probe judiciare„.
UPDATE 16.40. A început audierea candidaţilor pentru postul de procuror-şef european. Germanul Andres Ritter şi-a început prezentarea. La ora 17.39 audierea lui Andres Ritter s-a încheiat.
Europarlamentarul Monica Macovei i-a adresat, marti, o intrebare candidatului german la sefia Parchetului European, referitoare la existenta presiunilor politice asupra lui: Am vazut ca in CV- ul dvs ca ati ocupat, in ultimii 8 ani, functii de conducere. Puteti sa oeriti detalii despre experienta dvs manageriala, cati oameni ati avut in subordine, ce buget ati gestionat. Va rog sa ne dati exemple de cazuri de frauda cu fonduri europene care sunt finalizate, pe care le-ati instrumentat, vizând demnitari de rang inalt. De asemenea, va rog sa ne spuneti daca au fost presiuni politice?
„Presiunea politică, Slavă Domnului, am parte de ea, dar nu ca în alte părți, și sunt extrem de recunoscător pentru asta. Da, presiunea a existat, critica a existat, dar nu a fost o critică care poate fi pusă sub semnul egalității cu ce se întâmplă în alte state. Am putut sa imi desfasor activitatea fara presiuni exacerbate. Eu conduc un parchet care la ora actuala are 127 angajati”, a fost raspunsul lui Andres Ritter.
„Cu privire la anchetele alesilor politici, presiunea politica, am avut cazuri in care au fost ridicati alesi politici dar nu, nu am suferit din cauza presiunii, nu ca in alte parti. Cu privire la situatia din alte state, e o situatie care o afecteaza in principal pe contracandidata mea. E o onoare ca apartin acestui cerc de candidati si ca sunt pe aceeasi lista cu dna Kovesi, am toata admiratia pt dna Kovesi, pt implicarea ei si ma simt de-a dreptul onorat sa fiu alaturi de cei doi candidati”, a mai spus Andres Ritter.
……………………………….
S-a stabilit ordinea audierilor, prin tragere la sorți: primul va fi audiat candidatul din Germania, Andrés Ritter (54 de ani), urmat de candidatul din Franța, Jean-François Bohnert (58 de ani) și de Laura Codruța Kovesi.
Comisiile LIBE şi CONT din Parlamentul European vor vota asupra şefiei Parchetului European, pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, şi nu coordonatorii grupurilor politice. Comisia CONT va vota după audierea de marţi a candidaţilor, iar cea LIBE miercuri dimineaţă.
Decizia vine după ce Comisia LIBE a votat asupra contestaţiei formulate de coordonatorul grupului S&D care viza posibilitatea ca membrii forului legislativ să aibă drept de vot asupra candidatului pentru şefia Parchetului European şi nu coordonatorii grupurilor politice.
Laura Codruţa Kovesi, susţinută ăn faţa Parlamentului European
Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană a afirmat, pentru MEDIAFAX, că în urma votului majoritar din Comisia LIBE, forul european va avea o şedinţă miercuri dimineaţă, în jurul orei 11.00, ora Bruxelles-ului, pentru a acorda un vot în ordine descrescătoare asupra celor trei candidaţi.
Comisia CONT va vota, după ora 19.30, la finalul audierilor de marţi a celor trei persoane înscrise în competiţia pentru funcţia de procuror-şef european.
Dacă votul în Comisiile CONT şi LIBE diferă de cel al Consiliului UE, atunci vor fi negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE, a explicat Zoană.
UPDATE Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan spune că socialiştii şi comuniştii din Comisia LIBE a Parlamentului European au contestat procedura de audiere a candidaţilor la funcţia de procuror-şef european, iar decizia se va lua la prânz.
„Socialiştii şi comuniştii din Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European au contestat procedura prin care vor fi audiaţi astăzi cei 3 candidaţi pentru poziţia de Procuror European. De ce au contestat această procedură? Deoarece vor să tergiverseze şi să obstrucţioneze întreg procesul. Ce va urma acum? Astăzi la prânz în Comisia LIBE va avea loc un vot pe această procedură. Care va fi rezultatul votului? Eu cred că rezultatul votului va confirma această procedură şi vom avea audierea în această după-amiază, aşa cum este programat şi aşa cum este firesc. În cazul în care contestarea va avea succes, atunci nu vom avea nicio audiere în această după-amiază”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.
În opinia sa, contestare şi obstrucţionarea socialiştilor şi comuniştilor nu vor avea succes.
Audierile pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi, sunt programate pentru marţi, începând cu ora 16.30 (ora României), în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European.
Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO), care ar urma să fie operaţional până la finalul anului 2020.
Marţi, în timpul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăţi civile, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar, deputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi (în ordine alfabetică), Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania.
Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.
Audierile vor avea loc începând cu ora 16.30 (ora României). Potrivit preşedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute.
Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).
Preşedintele Comisiei LIBE a ataşat mesajului şi scrisoarea grupului de selecţie, plus CV-urile celor trei candidaţi şi răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecţie. „O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European şi Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecţie, în concordanţă cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferenţială de candidaţi pe 20 februarie 2019.
Luni, liderul PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Claude Moraes, preşedintele Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European.
„Ne-am întâlnit pe hol. Este foarte important să facem precizarea asta şi să nu mai apară fake news şi informaţii că m-am întâlnit în birou cu domnul Moraes şi cu doamna prim-ministru. Ne-am întâlnit pur şi simplu pe hol şi am discutat două minute”, a spus liderul PSD.
Întrebat dacă au discutat despre audierea Laurei Codruţa Kovesi, Dragnea a răspuns: „Nu. În două minute.. Nu aveam de ce”.
După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi. După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.
Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.