CSM a respins o sesizare a Inspecţiei Judiciare împotriva Laurei Kovesi şi a amânat-o pe a doua UPDATE

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins miercuri sesizarea Inspecţiei Judiciare împotriva şefei DNA, care şi-ar fi desemnat o consilieră aflată în incompatibilitate să facă un control. De asemenea, CSM a amânat pentru 20 iunie o decizie în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este cercetată de Inspecţia Judiciară pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.
Filip Stan
13 iun. 2018, 03:01
CSM a respins o sesizare a Inspecţiei Judiciare împotriva Laurei Kovesi şi a amânat-o pe a doua UPDATE

UPDATE Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins, miercuri, una dintre acţiunile exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Este vorba despre sesizarea referitoare la desemnarea ca membru al unei echipe de control a unui magistrat aflat într-o stare vădită de incompatibilitate, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CSM. 

_______________

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a fost audiată miercuri la CSM timp de aproximativ două ore. 

În luna aprilie, Inspecţia Judiciară a declanşat două acţiuni disciplinare împotriva şefei DNA, legate de refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi de desemnarea consilierului judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale. În total, Kovesi este vizată de trei acţiuni disciplinare.

În primul dosar, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată miercuri în Secţia pentru procurori a CSM timp de aproximativ două ore.

În acest caz, CSM ar urma să anunţe o decizie în 20 iunie.

De asemenea, este aştepaptă astăzi decizia CSM în dosarul în care Kovesi este cercetată disciplinar pentru desemnarea consilierului judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale. În total, Kovesi este vizată de trei acţiuni disciplinare. În acest caz, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată în Secţia pentru procurori în 6 iunie, când a stat aproximativ două ore la CSM.

________________ 

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii ar putea pronunţa, miercuri, o decizie în cazul uneia dintre acţiunile disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. De asemenea, CSM discută acţiunea disciplinară exercitată de IJ împotriva lui Kovesi în legătură cu refuzul prezentării la Comisia de anchetă

Pe 11 aprilie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă Kovesi, după ce aceasta ar fi desemnat, ca membru al unei echipei de control, un magistrat aflat într-o stare vădită de incompatibilitate.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera g) din Legea nr. 303/2004, respectiv ‘nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior date în scris şi în conformitate cu legea’, constând în aceea că a încălcat cu ştiinţă dispoziţiile articolului 7 alineatul (3) din Ordinul numărul 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se referă la competenţa de a dispune şi a efectua controlul tematic: ‘controlul pentru situaţii deosebite şi controlul tematic se dispun de către conducătorii unităţilor de parchet şi se realizează de către aceştia în mod direct sau prin procurori anume desemnaţi’, prin desemnarea consilierului procurorului şef al DNA, judecător detaşat, aflat într-o vădită stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la două servicii teritoriale”, preciza IJ într-un comunicat transmis AGERPRES.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiune disciplinară şi pentru săvârşirea abaterilor prevăzute de articolul 99 litera m) teza a II-a din Legea numărul 303/2004, şi anume „nerespectarea în mod nejustificat (…) a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”, constând în aceea că, pentru efectuarea aceluiaşi control tematic, a încălcat cu ştiinţă dispoziţiile articolului 65 alineatul (3) din Legea nr. 304/2004, republicată şi modificată, transpuse în dispoziţiile articolului 7 litera s) din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care se referă la atribuţiile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prevede că acesta: „exercită controlul asupra activităţii procurorilor şi a întregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnaţi”, prin desemnarea consilierului procurorului-şef al DNA, judecător detaşat, aflat într-o vădită stare de incompatibilitate.

„Prin încălcarea regulamentului şi desemnarea, în calitate de membru al echipei de control, a unui magistrat aflat într-o stare obiectivă şi vădită de incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale (prevăzute de articolele 1 alineatul 5, 16 alineatul 1 şi 2, 20, 21 alineatul 3, 132 alineatul 1 din Constituţia României, articolul 5 din Legea numărul 303/2004 raportat la articolul 58 alineatul (3) din Legea numărul 303/2004 şi articolul 65 alineatul (3) din Legea numărul 304/2004), precum şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie”, menţionează sursa citată.

CSM discută acţiunea disciplinară exercitată de IJ împotriva lui Kovesi în legătură cu refuzul prezentării la Comisia de anchetă

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută, miercuri, acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în urma refuzului de a se prezenta la Comisia specială de anchetă.

Pe 18 aprilie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat o acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, pentru că a încălcat dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului – Comisia specială de anchetă.

Potrivit IJ, acţiunea disciplinară a fost exercitată pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004.

„În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul-şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei”, arăta, la acea dată, sursa citată.

De asemenea, IJ preciza că, prin poziţia publică a procurorului-şef al DNA, manifestată ulterior deciziei Curţii Constituţionale, au fost afectate onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat cu consecinţa încălcării dispoziţiilor articolelor 4 alin. (1) şi 90 din Legea nr. 303/2004, art. 104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, precum şi ale articolelor 7, 17, 18 şi 20 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Pe rolul Secţiei pentru procurori a CSM se mai află alte două sesizări ale Inspecţiei Judiciare în care este vizată Laura Codruţa Kovesi, pentru săvârşirea unor abateri disciplinare.

Inspecţia Judiciară a exercitat alte două acţiuni disciplinare împotriva Laurei Codruţa Kovesi, ambele aflându-se pe rolul Secţiei pentru procurori a CSM. 

DailyBusiness
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
Spynews
Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
Bzi.ro
Dezvăluiri dureroase făcute de iubita lui Cătălin Botezatu! „Mereu plângeam!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care te va face să râzi cu lacrimi. Este partea a treia a unei serii celebre
Capital.ro
Se schimbă banii. Decizia Băncii Centrale privind numerarul. Cum se modifică plățile cu cardul
Playtech.ro
Planta care alungă țânțarii și se întreține ușor. Oricine o poate crește în ghiveci
DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Adevarul
Cum încearcă nord-coreenii să ascundă un distrugător scufundat în fața lui Kim Jong-un. „Este un lucru rușinos”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
O româncă a fost dată dispărută în Toscana! Mașina Denisei a fost găsită abandonată | FOTO
Spynews
”Rămâi surd la insulte”. Jador, mesaj cu subînțeles după ce s-a confirmat că a condus drogat
Evz.ro
Perioadă stresantă pentru această zodie. Trebuie atenție la tot pasul
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Continuă televonela în lumea bogătașilor. Impresara a reacționat după ce a văzut că milionarul și amanta se căsătoresc
kanald.ro
Pensiile și salariile din România ar putea fi înghețate timp de doi ani. Scenariul sumbru al specialiștilor
Cancan.ro
SINGURA carne care te ajută la slăbit și îți menține creierul sănătos, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: 'Ideal ar fi să o mâncăm de minimum 2 ori pe săptămână'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Serviciu militar obligatoriu. Risc imens pentru România. Un mare general dă alarma: Vom fi obligați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
stirilekanald.ro
„Sunt distrusă” Mama Denisei, tânără care a dispărut fără urmă în Italia, face mărturii cutremurătoare! Ce au găsit oamenii legii în frigiderul victimei! Noi detalii schimbă cu totul cursul anchetei
Încă o doctoriță din Iași a murit, la doar 56 de ani. Anca ar fi făcut infarct chiar la muncă
MediaFlux
Pensionarii trebuie să mai aștepte banii promiși! Recalcularea pensiilor întârzie, sistemul fiind încă în teste
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un gigant mondial se extinde cu patru hoteluri de lux în România