Miercuri a avut loc, la Bruxelles, prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Negocierea de miercuri s-a încheiat fără rezultat, urmând ca o nouă discuţie să aibă loc în data de 27 martie.
Între timp, senatorul PSD Şerban Nicolae lansează ideea ca România să-ţi retragă procurorul care ne va reprezenta în parchetul European.
„Mâine are loc prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliului Uniunii Europene (UE) cu privire la desemnarea primului procuror-şef al UE. Parlamentul intră în negocieri cu o poziţie puternică, în timp ce Consiliul intră cu o poziţie slabă. Parlamentul European a avut o audiere publică, urmărită de sute de mii de cetăţeni, şi două voturi în comisiile de specialitate, ambele câştigate de candidatul român. În Consiliu, a avut loc doar un vot de probă, la nivel tehnic”, afirmă Siegfried Mureşan.
El susţine că poziţia Parlamentului European este puternică şi foarte clară: candidatul român,Laura-Codruţa Kövesi, este candidatul Parlamentului European.
„Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar şi fără spaţiu de manevră: să apere candidatul care a câştigat în Parlament şi să se impună în negocierile cu Consiliul”, precizează europarlamentarul.
El cere Consiliului UE „să ţină cont de evaluarea comisiei de experţi independenţi europeni, precum şi de audierea şi votul din două comisii de specialitate ale Parlamentului European şi să confirme cât mai rapid desemnarea doamnei Kövesi drept procuror-şef european”.
„Este necesară o decizie fără întârziere pentru ca noul procuror-şef să poată începe rapid construcţia acestei noi
instituţii care trebuie să devină funcţională până la finalul anului 2020″, precizează Siegfried Mureşan.
Negocierile între PE şi Consiliul UE se impun pentru că Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean – Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea.
Echipa de negociere a PE cu Consiliul pentru poziţia de procuror şef al Parchetului European este formată din trei persoane: Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith Sargentini (Verzi, Olanda).