Kovesi a abordat, în același interviu, și temele mult discutatei sale candidaturi la viitoarele alegeri prezidențial din România, dar și a cazurilor tot mai dese de condamnați români care se refugiază în Italia, țară a cărei legislație în materie de extrădare este mult mai blândă decât în alte țări ale Uniunii Europene.
”Avem (n.r. Parchetul European) peste 124 de dosare în investigare. Avem investigații din toate domeniile în ceea ce privește frauda cu fonduri europene, în special am identificat fraude cu subvenții în agricultură. Avem dosare pe care le investigăm în domeniul sănătății, IT, în infrastructură, în general fraude care s-au derulat în cadrul procedurilor de achiziții publice.
Ce va face Laura Codruța Kovesi după ce își va încheia mandatul de procuror-șef al Parchetului European: „Nu voi candida la președinția României”
Din păcate, în România nivelul de detectarea a infracțiunilor cu fraude cu TVA este relativ mic. Avem doar două dosare pe care am fost sesizați.
Dacă ne uităm la nivel european, în fiecare an, Europa pierde doar prin frauda cu TVA 50 de miliarde de euro. Este puțin de neînțeles de ce resursele Ministerelor de Finanțele și resursele în general ale administrațiilor financiare nu sunt alocate în spre a reduce această fraudă.
Este o discrepanță destul de mare. Nu este doar cazul României”, a declarat Codruța Kovesi, în interviul pentru Euronews.
” Pentru noi, toate fondurile care au fost alocate în cadrul acestui fond denumit în România PNRR este o prioritate pentru toți procurorii care lucrează în Parchetul European. Sume de bani sunt foarte mari și noi trebuie să fim convinși că aceste sume se vor cheltui în conformitate cu procedurile, într-un mod corect și transparent.
Noi am și deschis câteva anchete. În România avem deja trei anchete în derulare care vizează aceste fonduri. Cu siguranță că numărul acestor anchete nu va crește nu doar în România, dar și în celelalte state membre pentru că fondurile au început deja să fie alocate și să meargă către statele membre.
Nu suntem singurii care suntem cu ochii pe aceste fonduri pentru că și mafia și grupurile organizate se uită spre aceste fonduri și încearcă să fraudeze și să acceseze ilegal aceste fonduri.
Este o prioritate pentru noi și urmărim cu foarte mare atenție ce se întâmplă în zona cheltuirii acestor sume de bani. Este o obligație a autorităților române să se asigure că acești bani sunt cheltuiți în conformitate cu legea. Avem autorități de management, ministere, autorități care fac audit.”, a mai precizat Kovesi.
Despre o posibilă candidatură la președinția României
Kovesi a reiterat că nu va candida la președinție, nici după 2026 când i se va termina mandatul în fruntea Parchetului European.
”Nu mă pregătesc pentru nicio candidatură. Am avut o vizită de două zile în concediu, în timpul meu liber. Cred că nu este nicio problemă dacă în timpul meu liber mă duc într-o librărie, într-o biserică sau într-o cofetărie. Este alegerea mea. Este tot alegerea mea în timpul liber cum mă îmbrac. Nu înseamnă că dacă am luat ie atunci când mă duc la biserică că candidez.
Am spus de mai multe ori că nu candidez. Nu m-am răzgândit. Singur, începând de astăzi și mâine sunt aici în calitate oficială. Vizitez colegii, vizitez biroul nostru din România. Avem 35 de birouri în 22 de state membre. Le-am vizitat aproape pe toate”, a precizat fosta șefa DNA.
Întrebat de ce figurează în sondaje printre preferințele românilor când vine vorba despre posibilii candidați la președinție, Kovesi a subliniat că nu a cerut să fie în ”niciun sondaj”.
”Eu n-am cerut să nu fiu în niciun sondaj, dar probabil că sunt persoane care nu pot trăi fără să se gândească la mine. N-am vreo explicație”, a adăugat ea.
Kovesi, despre condamnații români fugiți în Italia
”Parchetul European are obligația de a face investigații de a face rechizitorii atunci când sunt suficiente probe, de a participa în ședințe de judecată. Acesta este rostul nostru. Mai departe, celelalte obligații nu ne aparțin.
Ministerul Justiției poate să ridice această problemă. Am văzut că și domnul Predoiu a și dat o declarație în acest sens.
Cunosc ce se întâmplă în Italia din perspectiva competenței Parchetului European. Eu nu comentez ce fac alții sau atribuțiile altor instituții. Această problemă nu ține de Parchetul European”, a afirmat ea.