„În 2017, procurorii DNA au avut de soluţionat peste 11.200 de dosare. Deşi doar aproximativ 100 de procurori au desfăşurat efectiv activităţi de urmărire penală, s-au soluţionat peste 3.800 de dosare, cel mai mare număr de dosare soluţionate într-un an de la înfiinţarea instituţiei. A fost un efort comun al procurorilor, al ofiţerilor de poliţie, al specialiştilor şi al grefierilor din DNA”, a afirmat Kovesi.
Ea a adăugat că resursele actuale nu permit soluţionarea tuturor cauzelor înregistrate în decursul unui an, în multe dosare fiind nevoie de administrarea unui probatoriu complex.
„În 2017 au fost audiate peste 23.100 persoane, în medie 85 de persoane pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente. Asta au făcut cei din DNA, în acest an. (…) Cu tot acest efort, la finalul anului au rămas nesoluţionate peste 6.000 de cauze, aproape dublu faţă de cât pot soluţiona procurorii DNA într-un an”, a mai spus şefa DNA.
Kovesi a precizat că procurorii nu au normă de rechizitorii, ei trebuind să stabilească adevărul pe bază de probe şi să dispună trimiterea în judecată atunci când faptele sunt dovedite.
”Anul 2017 a fost un an greu în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată. O treime dintre ei au avut funcţii de conducere, demnităţi publice. Trei miniştri, cinci deputaţi, un senator, un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi un secretar general al unui minister au fost trimişi în judecată. Aceste cifre ne arată că, în principal, cei corupţi au funcţii înalte. Au reţete de fraudare a banului public. Toţi ştiu ce trebuie să facă şi cu cine trebuie să vorbească”, a afirmat Kovesi la începutul prezentării.
„189 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de abuz în serviciu, iar măsurile asiguratorii instituite doar pentru acest tip de infracţiuni au fost de peste 95 milioane Euro. Aceste date ne arată o situaţie îngrijorătoare a fenomenului de abuz în serviciu, care se manifestă cu precădere în domeniul achiziţiilor publice. Ne arată că nu avem un sistem de achiziţii publice curat şi transparent”, a declarat Kovesi.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că procurorii anticorupţie au indisponibilizat în anul 2017 bunuri în valoare de peste 200 milioane de euro.
„Ca în fiecare an, a existat o preocupare pentru recuperarea pagubelor produse prin infracţiune. Măsurile asigurătorii dispuse de procurori pentru repararea pagubei produse prin infracţiune se ridică la peste 200 milioane de euro”, a precizat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pe anul 2017.
Ea a adăugat că alte aproape 160 de milioane de euro trebuie să fie recuperate de stat, ca urmare a unor sentinţe definitive pronunţate în cursul anului trecut.
„Prin hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA judecătorii au dispus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 159,5 milioane euro. Aceşti bani trebuie să intre efectiv în bugetul de stat. Este obligaţia organelor fiscale să execute aceste hotărâri cât mai rapid”, a precizat procurorul-şef al DNA.