Revoltați de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) privind eliberarea din arest a inculpaților din dosarul Nordis, între care Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, 58 de păgubiți au sesizat Inspecția Judiciară pentru conduita magistraților, pe care îi acuză de „lipsă de imparțialitate” și de „interpretarea tendențioase” a probelor din dosar. Însă Inspecția Judiciară a respins sesizarea păgubiților pe motiv că este inadmisibilă deoarece vizează judecători care au pronunțat o hotărâre definitivă.
Decizia ICCJ din 14 februarie 2025, prin care s-a respins definitiv propunerea de arestare a inculpaților din dosarul Nordis, a generat revolta păgubiților, aceștia considerând motivarea instanței drept „o umilire”.
Păgubiții Nordis au criticat decizia celor doi magistrați de la ICCJ care au catalogat cheltuieli de protocol banii cheltuiți de companie pe zborurile private, autoturisme de lux sau petreceri exclusiviste. Aceștia au cerut tragerea la răspundere disciplinară a judecătorilor Mihail Udroiu și Luminița Criștiu Ninu, afirmând că au dat dovadă de „exprimări generaliste, interpretare tendențioasă, cu referiri subiective asupra procurorului de caz, aprecieri care depășesc cadrul legal și sunt incompatibile cu funcția de judecător, referiri ce pot atrage răspunderea disciplinară”.
Ulterior, Inspecția Judiciară a respins sesizarea păgubiților Nordis ca fiind inadmisibilă, potrivit deciziei semnate de Roxana Ioana Petcu, șefa Inspecției Judiciare:
„Conform dispozițiilor art.266 alin.2 din Legea 303/2002, privind statutul judecătorilor și al procurorilor, exercitarea dreptului de sesizare nu poate avea ca obiect soluțiile pronunțate prin hotărârile judecătorești sau dispuse prin ordonanțele procurorului, care sunt supuse căilor legale de atac. În urma analizării memoriului dumneavoastră s-a constatat că exprimați critici cu privire la soluția pronunțată prin Incheierea nr. 107/14.02.2025 în dosarul 652/2/2015 (anul este menționat greșit n.r.) al Înaltei Curți de Casație și Justiție- Secția Penală, obiectul acestuia încadrându-se în situațiile mai sus precizate și expres exceptate controlului administrativ aflat în competența Inspecției Judiciare”.