Deşi orice încercare de a clona un om stârneşte probleme etice complexe, Gurdon crede că oamenii vor accepta clonarea umană dacă această tehnică va aduce beneficii medicale concrete.
Omul de ştiinţă a explicat că este nevoie de îmbunătăţiri semnificative în metodele de clonare înainte ca acestea să poată fi folosite pe oameni, deoarece majoritatea embrionilor clonaţi astăzi sunt deformaţi.
Sir John a declarat în cadrul unei emisiuni că a prezis la vremea experimentelor sale cu broaşte că în maximum 50 de ani va fi clonat cu succes şi un mamifer, adăugând că „poate acelaşi răspuns e valabil şi atunci când vorbim despre clonarea umană”. „Dolly a arătat că nu am fost departe de adevăr”, a adăugat cercetătorul.
Sir John a explicat că procesul de clonare a unui om este acelaşi lucru cu crearea unui geamăn identic, astfel că doctorii „nu ar face altceva decât să copieze ceea ce natura a făcut deja”, scrie businessinsider.com.
„Eu cred că orice putem face pentru a reduce suferinţa şi pentru a îmbunătăţi sănătatea umană va fi, de regulă, acceptat de publicul larg. Aşadar, dacă vor fi convinşi că acest procedeu va rezolva unele probleme şi va fi util oamenilor, va fi acceptat”, a mai spus laureatul premiului Nobel.
Cercetătorul afirmă că atunci când ţine cursuri la Universitatea Cambridge, el îi întreabă cu regularitate pe studenţi dacă ar fi de acord ca părinţii copiilor decedaţi, să creeze alt copil folosind ovulele mamei şi celule prelevate din pielea primului copil, presupunând că tehnica ar fi sigură şi eficientă.
„În medie, voturile sunt în proporţie de 60% în favoarea acestui lucru. De obicei, cei care votează «nu» spun că motivul este acela că ar simţi că noul copil ar fi un fel de înlocuitor pentru primul, a completat omul de ştiinţă.”