Toate declaraţiile asupra „interesului nostru presupus pentru a crea o a doua Transnistrie, o zonă tampon, sunt absurde”, a apreciat Lavrov, citat într-un comunicat al diplomaţiei ruseşti, într-un interviu pentru canalul de televiziune rus TV Centre.
Transnistria, o fâşie de teritoriu din Republica Moldova, şi-a proclamat independenţa în 1990, beneficiind de sprijinul Moscovei. „Doar o minte bolnavă care şi-ar dori să păcălească opinia publică ar putea inventa că noi am făcut să eşueze procesul de soluţionare paşnică din Transnistria şi că ne-am dori acelaşi lucru în Ucraina”, a afirmat ministrul rus.
„Noi suntem interesaţi de o Ucraină puternică, prosperă şi amicală, iar modul în care aceasta va fi organizată din punct de vedere administrativ ţine de ucraineni”, a subliniat el. Kievul, asemeni mai multor analişti ruşi şi străini, este de părere că Rusia vrea să creeze o entitate desprinsă de facto de puterea centrală, după cum s-a întâmplat în Republica Moldova şi în Georgia, în condiţiile în care separatiştii proruşi din regiunile din sud-estul Ucrainei îşi reclamă independenţa.