”În Codul penal şi în legile speciale, mai ales legea 78 privind competenţa DNA cu corupţia, textul spune că neîndeplinirea unui act sau îndeplinirea în mod defectuos este neconstituţională, asta a fost critica. După tot ce am studiat şi ne-am documentat şi noi am văzut că şi Convenţia Naţiunilor Unite spune acelaşi lucru, dar într-o formă mult mai clară: spune ‘îndeplinirea cu încălcarea legii’. (…) Dau un exemplu. (…) Un judecător de fond dă o sentinţă care i se casează pentru că sentinţa e proastă. Ce faci? Îl trimiţi pe judecătorul de fond în instanţă pentru abuz în serviciu? Avem alte feluri de răspunderi — disciplinare, materiale… Nu trebuie să le confundăm. Ori când trimiţi un om în judecată şi îi iei libertatea nu o faci aşa, oricum, trebuie să ai nişte limite, nişte lucruri foarte bine definite. Acesta este scopul procurorului până la urmă, e jobul lui să caute infractori, să-i descopere, să-i trimită în judecată. Dar judecătorul trebuie să vadă dacă s-a încălcat legea”, a spus Lăzăroiu, după şedinţa CCR, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: Curtea Constituţională a decis cum trebuie interpretat abuzul în serviciu. Augustin Zegrean: Hoţii nu scapă
Totodată, el a susţinut că decizia Curţii nu afectează ”absolut nimic”.
”Se judecă şi se constată de către judecător că actul a fost îndeplinit cu încălcarea legii sau, dimpotrivă, că nu ştiu care instrucţiune, că nu ştiu ce sarcină verbală a dat şeful…nu se poate. Această sintagmă — ‘în mod defectuos’ — dădea posibilitatea interpretării oricărui act, orice neîndeplinire, orice îndeplinire care nu se potrivea cu tiparul pe care-l avea procurorul era defectuos. Deci, nu poţi să laşi aşa. Nu urmează nimic. Urmează ca judecătorul să-şi facă datoria, să aprecieze în ce măsură legea a fost încălcată”, a explicat acesta.
Potrivit acestuia, o persoană trimisă în judecată pentru abuz în serviciu poate cere revizuire dacă din probele dosarului rezultă că ”defectuos” nu e cu încălcarea legii.
Totodată, el a spus că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. ”Decizia a fost dată cu unanimitate de voturi, după ce noi am studiat şi comparat toate variantele. Nu se poate spune că am dat o decizie aşa, pe picior, sau că ne-a spus nu ştiu cine cum să dăm”, a arătat Lăzăroiu.