„Din câte înţeleg, e puţin probabil să se întâmple aşa ceva, pentru că sunt nişte paşi procedurali care exclud o asemenea decizie înainte de alegeri„, a spus Sebastian Lăzăroiu, la RFI.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit primul termen în 25 septembrie în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, în care Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, instanţa supremă urmând să dea o decizie definitivă.
Lăzăroiu crede însă că ziua de joi nu este decisivă: „Nu cred că e decisivă ziua de azi. Din câte înţeleg de la jurişti, oameni care se pricep, astăzi se va fixa un termen propriu-zis, va fi acceptată cererea de recurs a ANI sau nu şi se va fixa un termen. Deci lucrurile astea vor fi de durată”.
KLAUS IOHANNIS, judecat azi de Înalta Curte de Justiţie
„Şi ce ne facem dacă verdictul va fi de incompatibilitate şi domnul Iohannis câştigă alegerile prezidenţiale? E o întrebare la care eu încă n-am aflat un răspuns nici măcar de la cei care se pricep, părerile sunt foarte împărţite aici, unii spun că în mod normal îşi pierde mandatul, alţii spun că beneficiază de imunitatea prezidenţială, chiar dacă va primi acest verdict. Nu se ştie nici măcar dacă-şi pierde mandatul. Am înţeles că există şi această variantă în care nu-şi pierde propriu-zis mandatul, ci timp de trei ani rămâne interimar un preşedinte, după care domnul Iohannis îşi reia mandatul. Imaginaţi-vă ceva de genul câştigă domnul Iohannis, stă un an preşedinte, vine domnul Tăriceanu, şeful Senatului, interimar şi stă cât stă şi după trei ani revine domnul Iohannis şi îşi face restul de mandat. Deci e o situaţie cu totul şi cu totul neobişnuită, dar sigur, asta depinde doar de verdictul pe care l-ar putea da Curtea de Apel în cazul de incompatibilitate”.
KLAUS IOHANNIS, prima reacţie după decizia ICCJ privind judecarea dosarului de incompatibilitate