„De multe ori jucând la limita Constituţiei, preşedintele a fost poate cea mai puternică instituţie din România în ultimii zece ani, spre deosebire de anii dinainte. Emil Constantinescu a fost un preşedinte relativ slab, Ion Iliescu un preşedinte mai degrabă discret, care-şi exercita influenţa prin partidul său de suflet, PSD-ul, FSN-ul, cum s-a numit la diferite momente, pe când Traian Băsescu a fost un preşedinte bine conturat şi instituţia preşedintelui a devenit o instituţie foarte puternică. Din punctul ăsta de vedere, poate că domnul Iohannis primeşte o moştenire cu care s-ar putea să nu ştie ce să facă. E alt rol pe care şi l-a asumat, din câte am văzut, domnul Iohannis. Traian Băsescu şi-a asumat de la început să fie un preşedinte jucător şi a fost jucător zece ani de zile. Domnul Iohannis vrea mai degrabă un rol de arbitru şi e posibil să fie mai degrabă un model de preşedinte monarh, decât preşedinte implicat„, a spus Lăzăroiu.
KLAUS IOHANNIS, întâlnire cu femeile liberale. Ce mesaj le-a dat preşedintele ales doamnelor din PNL
În ceea ce priveşte cele două mandate de preşedinte ale lui Traian Băsescu, Lăzăroiu a spus, după aceste două mandate, „faţa României s-a schimbat foarte mult”.
„Cred că două sectoare au fost schimbate esenţial, politica externă a României şi justiţia, în aceste două mandate. (…) Sunt şi lucruri mai puţin observabile chiar la nivelul oamenilor de rând, cetăţenilor şi anume faptul că poate înţeleg mai mult acum decât cu zece ani în urmă ce înseamnă instituţiile, cum funcţionează instituţiile. Din punctul ăsta de vedere, Traian Băsescu a fost un fel de învăţător, un fel de pedagog, a făcut şi genul ăsta de pedagogie, sigur, prin ieşirile sale publice, prin stilul său conflictual, dar în felul ăsta a pus în evidenţă funcţionarea instituţiilor şi culmea, le-a şi făcut să funcţioneze”, a conchis Lăzăroiu.