„PDL-ul nu are oricum alt candidat decât Silviu Prigoană, iar Prigoană sigur că-şi permite să spună că nu va candida din partea PDL, pentru că el va candida de fapt din partea unei alianţe între PDL şi UNPR. Deci n-a spus nimic fals, dar probabil tot el va rămâne candidatul, pentru că nu au altul, el este cel mai bine clasat”, susţine Lăzăroiu.
El crede că genul acesta de dezbatere – distincţia permanentă între „intelectualii şi neintelectualii” partidului- face foarte rău formaţiunii şi politicii, în general.
„Asta-i o discuţie care măreşte clivajul acesta fals între cei care vin din zona societăţii civile şi se numesc intelectuali şi cei care sunt în general oameni de partid sau oameni care vin din business şi fac politică. N-ajută pe nimeni genul acesta de discuţii”, spune Lăzăroiu, citat de RFI.
Lăzăroiu consideră că este „aberant să cauţi cu trei luni înainte de alegeri un candidat”. „N-au altul, pentru că partidul caută candidatul cu trei luni înainte de alegeri, ceea ce nu cred că se întâmplă în nici o ţară din lumea asta”, continuă sociologul.
În opinia lui Lăzăroiu, „cartea pe care o pot juca şi PDL şi Prigoană (…) se numeşte primarii de sector”.
„Sorin Oprescu are prima şansă, în mod evident, dar nu are sectoarele. PDL şi UNPR în momentul acesta au cinci sectoare din şase, primari care îşi vor susţine alianţa PDL-UNPR şi candidatul la Primăria Generală. Probabil că vor exista bucureşteni care vor vota cu Onţanu, UNPR plus PDL şi Oprescu, dar vor fi puţini, pentru că, în general, primarii de sector vor ieşi şi vor spune: eu sunt Onţanu, votaţi-mă pe mine şi pe Prigoană, UNPR-PDL, ca să avem majoritate în Consiliu şi să putem face ceva în sectorul vostru. Candidaţii de sector nu trebuie ignoraţi ca popularitate, ei stau foarte bine în sectoarele lor şi oamenii în general sunt chiar mai ataşaţi de primarul de sector decât de primarul general”, mai spune Lăzăroiu.
Potrivit acestuia, Marian Vanghelie nu îl va susţine pe Sorin Oprescu la Primăria Capitalei.
„Am zis cinci sectoare din şase, pentru că sunt convins că Vanghelie nu-l va susţine pe Oprescu, pentru că şi el are nevoie de susţinere în sectorul lui. Şi atunci, cinci sectoare din şase nu e puţin. Se va vota pe linie în bună parte şi Oprescu are şansa să piardă votul din cauza sectoarelor. Nu sunt convins nici că Andrei Chiliman va juca în favoarea lui Oprescu. Chiliman e greu de bătut la Sectorul 1 şi nu e în relaţiile cele mai bune cu conducerea partidului, cu PNL-ul. Şi cu Oprescu a mai avut mici fricţiuni. Nu e un om care să facă un joc impus, el poate să joace liber în campania asta, pentru că are şanse mari să câştige”, conchide Sebastian Lăzăroiu.
Pe de altă parte, Lăzăroiu susţine că PSD şi PNL vor merge separat la parlamentare, după ce USL va avea un eşec la locale, cu un scor de 37%, în timp ce PDL va obţine un scor cu 2 în faţă la locale dacă va candida în afara unei alianţe.
„Doar PSD-ul îl văd la guvernare, USL-ul nu. Nici nu va exista USL la parlamentare, o să vedeţi, pentru că de fapt eşecul PDL-ului, care va lua cu 2 în faţă, ceea ce pentru un partid mare nu e neapărat un succes, va fi cu mult umbrit de eşecul USL-ului. Dar eşecul USL-ului şi l-au definit ei singuri, e un eşec care vine din construcţie. Când ai spus : «facem USL-ul, să luăm 50% plus 1» şi la locale iei… nu ştiu… eu zic în jur de 37%, acesta-i un eşec răsunător. Va fi atât de răsunător, încât nici nu mai contează că PDL-ul ia 22%, că UNPR-ul ia 4%”.
Lăzăroiu crede că, după alegerile locale din acest an, „PSD şi PNL vor redeveni raţionale”.
„PSD-ul este în momentul acesta un partid cu potenţial de 30%. Dacă ia 37% USL-ul, PSD-ul se va alege cu 18% din plăcinta totală şi nu ştiu cum vor primi asta activiştii PSD, bănuiesc că nu cu foarte mult entuziasm după alegerile locale. Cred că fiecare va merge pe drumul lui pentru parlamentare. Unitatea asta există, câtă vreme obiectivul e realizabil, dar după locale va deveni mult mai clar că acest obiectiv nu poate fi realizat, nu că ar avea USL-ul ceva special, ceva rău, dar eu nu cred că în România mai există un partid sau alianţă care ar lua mai mult de 40% în alegeri. Eu am mai văzut filmul acesta în 2000, când PDSR avea 52% în sondaje, constant, dar în alegeri n-a luat nici la locale, nici la parlamentare mai mult de 37%. Pentru că românii nu-şi mai dau votul cum era în ’90, FSN-ul, Soarele răsare, Iliescu apare şi ia 66%. Au trecut vremurile alea!”, explică fostul consilier prezidenţial.