Lazea, BNR: O eventuală depunere a candidaturii de a adera la zona euro ar fi respinsă din start, într-un viitor apropiat

O eventuală depunere a candidaturii de aderare a României la zona euro, în viitorul apropiat ar fi respinsă din start, a declarat, luni, Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR) și secretar al Comitetului de pregătire pentru trecerea la euro.
Romania TV
13 nov. 2017, 10:28
Lazea, BNR: O eventuală depunere a candidaturii de a adera la zona euro ar fi respinsă din start, într-un viitor apropiat

„Continuarea relaxării fiscale și salariale în anul 2018 va pune în pericol nu numai încadrarea în criteriile de convergență nominală, ci și respectarea indicatorilor din tabloul de bord monitorizat de Comisia Europeană în cadrul Semestrului European. Dacă în 2014 și 2015 România îndeplinea 13 din 14 indicatori ai tabloului de bord, situându-se la egalitate cu Cehia și Polonia, dar mult mai bine decât toate statele vest europene, în prezent România îndeplinește 12 criterii, pentru că indicele de prețuri imobiliare anul trecut a depășit valoarea prag de 6%, iar în curând va îndeplini 11 criterii, deoarece indicele costului unitar cu forța de muncă va depăși anul acesta 12%. În aceste condiții, o eventuală depunere a candidaturii de a adera la zona euro în viitorul apropiat ar fi respinsă din start”, a afirmat Lazea, la conferința „România și aderarea la zona euro”, organizată de Institutul European din România (IER) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit acestuia, convergența reală înseamnă lucruri concrete.

„Multă lume, când aude de convergența reală, fie se gândește strict la PIB pe cap de locuitor, ceea ce este insuficient, e numai o mică parte, fie că este un nou limbaj de lemn impus de Bruxelles, un fel de bruxelleză, care nu înseamnă mare lucru. Această convergență reală înseamnă lucruri foarte concrete, clare și care beneficiază țării care le aplică. Convergența reală presupune creșterea PIB-ului potențial care, la rândul său, presupune reforme structurale care să maximizeze componentele care intră în PIB-ul potențial, anume capitalul, forța de muncă și productivitatea totală a factorilor”, a explicat oficialul BNR

Lazea a subliniat că numai o creștere economică bazată pe aceste trei componente — capital, forță de muncă și productivitatea totală a factorilor — este sănătoasă și sustenabilă în timp.

„O creștere economică bazată numai pe stimuli fiscali, salariali și monetari nu este sustenabilă și, mai devreme sau mai târziu, este reversibilă. E pe deplin de înțeles această ambiție de a arde etapele și de a ajunge cu PIB-ul pe locuitor cât mai aproape de restul Europei, dar dacă această ardere a etapelor se face de o manieră nesustenabilă este ca un foc de paie care va dura un timp scurt și apoi se va stinge”, a precizat el.

Lazea: Criteriile referitoare la deficit, inflație și dobânzi, în pericol pentru adoptarea euro

Criteriile de adoptare a euro referitoare la deficitul bugetar, inflație și dobânzi pe termen lung sunt în pericol, a declarat Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR) și secretar al Comitetului de pregătire pentru trecerea la euro.

„Politicile de relaxare fiscală și salarială începute în vara anului 2015 și accentuate în anii 2016 și 2017 de guverne cu coloraturi diferite politice, astfel de politici de relaxare fac dificilă încadrarea în continuare în criteriile nominale. Cel mai mare pericol de depășire îl reprezintă deficitul bugetului consolidat situat la nivelul limită de 3% din PIB și care, conform prognozei Comisiei Europene, riscă să depășească acest nivel mergând spre 3,9% la anul, dacă nu se iau măsuri compensatorii”, a spus Lazea, în conferința „România și aderarea la zona euro”, organizată de Institutul European din România (IER) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, nu numai criteriul deficitului bugetar consolidat este în pericol.

„Sunt alte două criterii care riscă să nu mai poată fi îndeplinite începând cu anul viitor din cauza acestor politici prociclice. Acestea sunt criteriile referitoare la inflație, acel indice armonizat al prețurilor de consum, și cel referitor la dobânzile pe termen lung. Criteriul legat de inflație este o țintă mișcătoare care, la nivelul lunii septembrie, era de 1,5 puncte procentuale peste 0,4%, care este media celor mai performante trei state, cu alte cuvinte 1,9%. România îndeplinea criteriul în septembrie. Să presupunem că la anul va fi în jur de 2% acest criteriu de inflație, numai că noi, pe prognoza actuală de creștere a inflației, vom depăși în martie 2018. Chiar dacă criteriul s-ar duce, printr-un noroc pentru noi la 2,5%, și acesta ar fi depășit, probabil, pe la mijlocul anului 2018, conform prognozelor noastre”, a mai arătat oficialul BNR.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump, despre eforturile de pace Rusia-Ucraina: ‘Sperăm că sunt în curs de desfășurare’
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin