‘România a devenit o ţară normală din punct de vedere macroeconomic, ne situăm în rândul lumii’, a spus Lazea, care a prezentat un tabel cu cinci indicatori – PIB, inflaţie, şomaj, deficit de cont curent şi deficit bugetar. ‘Dacă ne comparăm atât cu ţări dezvoltate din Occident, cât şi cu Polonia, Ungaria, Cehia, stăm uneori chiar mai bine’, a arătat economistul şef al BNR.
Acesta a subliniat că România trebuie să aibă grijă să nu piardă acest statut de normalitate, pentru că se câştigă cu greu, cu eforturi şi se poate pierde într-o săptămână sau într-o lună.
Lazea a mai prezentat un ‘tablou de bord’ cu 10 indicatori, alţii decât criteriile de la Maastricht pentru zona euro, şi a arătat că România îndeplinea în 2010 şapte din cei 10 indicatori, iar în 2011 opt indicatori, pe când state ca Spania, Irlanda, Cipru, Portugalia îndeplinesc doar patru din aceşti indicatori.
Economistul şef al BNR, care a precizat că aceste opinii sunt personale şi nu angajează Banca Centrală, s-a referit şi la pactul fiscal care se discută la nivelul UE şi a apreciat că cine are nevoie de ajutor pe partea de datorii trebuie să cedeze pe partea de suveranitate.
Lazea a dat ca exemplu SUA şi a afirmat că, fără transferuri, state precum California sau New York ar fi falimentare, adăugând însă că în Europa nu sunt prea mulţi adepţi ai federalizării fiscale.