Numărul românilor vânaţi de recuperatori creşte fără încetare. Înghesuiţi de criză, mulţi nu mai reuşesc să-şi plătească nici ratele, nici facturile curente, iar dosarele lor ajung pe birourile firmelor de recuperare. Dar metodele acestora sunt considerate hărţuire de mulţi dintre cei vizaţi.
„Sunt foarte stresat de apelurile lor zilnice. În primă fază au fost eleganţi, drăguţi, cât de cât. După aceea au început cu ameninţări. Eu când am făcut creditul nu am pus nimic garanţie, dar mă ameninţă că îmi iau casa, deşi nu este pe numele meu”, spune Adrian, un român cu credit rămas între timp şomer şi care nu îşi mai poate plăti ratele.
Recuperatorii au prins gustul afacerii şi adună tot mai multe dosare de rău-platnici. Cumpără restanţe la bănci sau firme de telefonie cu cel mult opt la sută din valoare şi recuperează în medie cam 20 la sută din sumele datorate. Românii cu datorii la utilităţi şi cei cu rate neplătite la credite imobiliare au intrat şi ei în vizor.
„În 2011 am observat necesitatea acestui serviciu, mai mult decât în anii precedenţi, de către societăţile de utilităţi. Spre sfârşitul anului 2011, băncile au început să externalizeze spre colectare şi credite ipotecare. În general credite cu o întârziere de peste un an de zile”, a declarat Alexandra Rusen, şef departament Coface România.
Ca să facă faţă cererii tot mai mari, firmele de recuperare s-au extins şi au amenajat centre de apel. Totuşi, ele resping acuzaţiile că i-ar hărţui pe oameni: „Hărţuirea aceasta nu ştiu cine ar putea s-o facă, pentru că se dau în general apeluri la ore normale, între orele 8 dimineaţa şi opt seara, nu se depăşeşte acest prag. Nu se dau apeluri în weekend”.
Sezonul 2012 al vânătorii de restanţieri începe cu veşti proaste. Salariile rămân îngheţate, preţurile cresc, aşa că numărul ratelor neplătite riscă să se mărească.