„După ani la rând de emigraţie masivă, societatea românească descoperă reversul fugii forţelor sale vii ». Plecând de la această constatare, ziaristul de la Le Monde, Jean-Baptiste Chastand a mers mai întâi să vorbească cu mamele şi bunicile din Târgovişte. Oraşul din Dâmboviţa a fost dealtfel epicentrul reportajului din Le Monde.
Observaţia este unanimă, exprimată în cor de interlocutoarele ziaristului : « Emigraţia a fost o treabă bună la început. Aveam în fine bani. După câţiva ani însă, acest lucru a distrus relaţiile familiale ». Mii de familii din Târgovişte au trăit astfel de situaţii în care cel puţin unul dintre părinţi a plecat în Vest la lucru – Spania, Italia, şamd – lăsând copii mici în grija bunicilor sau a mamelor rămase la vatră. « In România », reaminteşte confratele nostru, « ar exista 80 de mii de copii concernaţi de această stare de fapte » cifrele fiind furnizate de ONGul britanic Save the children.
« România e pe cale să descopere efectele perverse ale modelului ei de dezvoltare, bazat pe fuga forţei sale de muncă. O lungă tradiţie care s-a accentuat odată cu aderarea ţării la UE în 2007. Cu 3 milioane de emigranţi în Vest – Spania, Italia iar mai nou Marea Britanie – România a devenit ţara care numără cei mai mulţi emigranţi, proporţional cu populaţia ei, adică 15%. Cu o natalitate de doar 1,4 copii pe cap de femeie, acest lucru este principala cauză a profundei sale crize demografice. Potrivit previziunilor ONU, România va trece de la 19,5 milioane de locuitori câţi are azi la 17,6 milioane în 2030 », relatează RFI.
« Hemoragia loveşte toate categoriile societăţii, nu doar pe romi. In schimbul acestei emigraţii, cei plecaţi au trimis în ţară şi până la 10 miliarde de euro pe an, o cifră divizită la trei după criza din 2008 care a lovit din plin Spania şi Italia. Multă vreme, elitele politice locale i-au împins pe români să plece, fiind astfel mulţumite că rata şomajului scade uşor » scrie Le Monde. Ziar care-i dă cuvântul primarului PSD de Târgovişte. Daniel Cristian Stan denunţă situaţia. Cotidianul francez aminteşte însă că « PSDul, moştenitorul partidului comunist şi cel care domină viaţa politică de după 1989, a fost adesea primul acuzat că-i lasă pe tineri să plece ca să-şi păstreze baza electorală, mai vârstnică, rurală şi inactivă. Noul premier social-democrat intrat în funcţie săptămâna aceasta, Sorin Grindeanu, a promis că va combate însă această emigraţie. Va avea de dus muncă de convingere » notează Le Monde care notează că în diasporă PSD nu a ajuns la recentele alegeri decât pe poziţia a 3-a.
Sectorul care se confruntă cel mai grav cu această penurie de creiere este cel medical. Un semnal de alarmă tras de preşedintele local, din Târgovişte deci, al ordinului medicilor. Ca să-i înlocuiască pe tineri doctori români care pleacă în Vest, spitalul municipal mizează pe moldoveni. Emigraţia a creat şi un dezastru urbanistic. « Oraşele româneşti se golesc fără ca cineva să se intereseze de acest lucru » deplânge arhitecta Ilinca Păun Constantinescu, curatorul expoziţie « Oraşe româneşti în declin » găzduită de MNAC.
In finalul reportajului său, ziaristul de la Le Monde notează că « nu există în România, din lipsă de bani, niciun studiu fiabil privind emigraţia. Cifra de 3 milioane de emigranţi este astfel doar o estimare. Nu se ştie nici care-i calificarea acestor oameni şi nici ce aşteptări au. Mai mult de atât, nimeni nu poate spune câţi dintre ei s-au reîntors în patrie pentru a profita de recenta decolare a economiei româneşti, cea mai mare din toată Uniunea europeană ».
Dacă unii dintre cei plecaţi, au revenit în România, primarul de Târgovişte s-a dus să-şi vadă concetăţenii instalaţi în Spania, în zona oraşului Valencia şi s-a întors cu o constatare simplă : « Românii de acolo nu vor reveni niciodată acasă. Ei stau acolo de zece ani, şi-au făcut familie, case sau firme şi sunt bine integraţi ».