Cotidianul elveţian evocă scenele de violenţă de pe străzile din Bucureşti, adăugând că acestea sunt „surprinzătoare” în România, unde resemnarea socială este regula de bază.
Opoziţia şi-a fixat ca obiectiv să recupereze fronda socială, motiv pentru care Crin Antonescu, unul dintre liderii Uniunii Social-Liberale (USL), o „coaliţie oportunistă de trei partide”, a cerut organizarea de alegeri anticipate, comentează Le Temps. El le-a cerut preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc să cedeze locul unui Guvern interimar de tehnocraţi.
„Traian Băsescu este la fel de nepopular astăzi pe cât de popular era în 2008. Visul s-a spulberat. Cel care este adeseori numit «Berlusconi al Balcanilor», pentru că are aceeaşi charismă, vulgaritate şi machism ca fostul premier italian, acum nu mai este susţinut. «Panaşul» său nu mai este decât clovnerie, îndrăzneala sa de a exagera”, susţine Catherine Durandin, directoarea departamentului de cercetare la Institutul pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS), specializată pe România.
Românii resimt o nedreptate imensă: corupţia, nepotismul şi un regim fiscal care îi favorizează pe cei bogaţi au agravat, mai mult decât în alte părţi, inegalităţile.
Criza economică şi socială a făcut loc resentimentului, explică Durandin.
„Furia creşte împotriva austerităţii decise de Guvern în 2010 pentru a se supune FMI: reducerea cu 25 la sută a salariilor funcţionarilor, precum şi reducerea pensiilor. În plus, familiile resimt povara datoriilor contractate în perioada de creştere economică, între 2000 şi 2008„, susţine ea.
Catherine Durandin precizează că opoziţia nu are un program.
„Doar neîncrederea în Guvern îi uneşte, dar aceasta nu ţine loc de program. În plus, demisia nu este deja obţinută, nu îi stă în fire preşedintelui, care ar putea în schimb să deturneze furia românilor şi să o canalizeze împotriva Europei. Cu atât mai mult cu cât îi reproşează Bruxelles-ului că nu face nimic pentru a integra România în spaţiul Schengen, un subiect sensibil„, conchide ea.