Îmi aduc aminte cu drag de perioada în care mergeam la bunici, la ţară, şi mă zbenguiam prin curte. Nu lipsea voia bună, dar nici răcelile, tusea ori rănile de tot felul. Bunica nu se repezea la farmacie după diverse pastile şi nici prin vecini după diverse tincturi „occidentale”, cum le numea ea. Prepara tot felul de „minuni” băbeşti cu ce găsea prin cămară. De cele cu usturoi, îmi mai amintesc şi acum.
Tratează răceala
Este vremea răcelilor şi este bine de ştiut că usturoiul e un aliat de nădejde în tratarea unor simptome precum tusea. Amestecă într-un vas, un pahar de usturoi pisat cu miere închisă la culoare. Pune la bain-marie vasul şi amestecă mereu cu o lingură de lemn. Când s-a dizolvat usturoiul, acoperi cu un capac şi mai laşi 5 minute pe foc. Strecoară şi dă la frigider. Ia 1 lingură din acest amestec în caz de tuse convulsivă. Copiilor li se administrează câte 1 linguriţă din oră în oră, în caz de tuse.
Tot pentru ameliorarea crizelor răcelilor, poţi pune o cataplasmă cu usturoi pe tălpi. Toacă 3-4 căţei de usturoi şi amestecă-i cu puţin ulei şi aplică pe talpă. Sau poţi fierbe câteva minute 500 ml de lapte cu un căţel de usturoi tăiat felii şi bei amestecul cald. Şi ceaiul de cimbru cu usturoi este un remediu perfect pentru tratarea tusei. Prepară un ceai dintr-o linguriţă de cimbru amestecat cu un căţel de usturoi tăiat felii şi îndulceşte cu miere. Bea cel puţin o dată pe zi.
Citeşte şi Suferi de ficat gras? Ţine cont de aceste sfaturi
Ajută ficatul să funcţioneze normal
Pentru buna funcţionare a ficatului, poţi lua în calcul şi remediile cu usturoi. Nu ai nevoie decât de un căţel de usturoi şi miere, cât pentru a umple un borcan de dimensiuni medii. Curăţă usturoiul şi taie-l pe jumătate. Pune usturoiul tăiat în borcan şi acoperă cu miere, închide recipientul ermetic şi lasă la macerat o săptămână. Consumă câte 1 lingură din amestec pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, 3 luni.
Un preparat din usturoi cu ghimbir şi lămâie ajută la detoxificarea ficatului. Ai nevoie de 2 căţei de usturoi, 2 lămâi, ½ rădăcină de ghimbir răzuită şi 1 litru de apă. Spală lămâile, taie-le felii şi pune-le în blender împreună cu usturoiul şi ghimbirul. Amestecă până obţii o pastă omogenă, pe care o răstorni într-o oală în care torni şi apa şi fierbi. Când a dat în clocot, ia de pe foc şi lasă la răcit. Toarnă lichidul într-un recipient de sticlă şi bea câte un pahar cu 2 ore înainte de masă, pe stomacul gol, într-o cură de 3 luni. Agită sticla înainte.
Curăţă rănile
Pentru a dezinfecta plăgile, prepară oţet de usturoi astfel: curăţă 30 g de usturoi şi lasă la macerat 10 zile în jumătate de litru de oţet. Filtrează şi păstrează bine închis. Poţi folosi comprese pentru dezinfectarea rănilor, a tăieturilor şi zgârieturilor.
Tot pentru curăţare, dar şi pentru probleme dermatologice, fierbe 5 căţei în 200 ml de apă. Îmbibă o bucată de tifon în acest decoct, stoarce şi aplică pe locul bolnav. Acoperă cu celofan şi aşază peste o sticlă cu apă fierbinte sau un săculeţ cu sare încălzită şi o pătură.
Află cum poți folosi usturoiul pentru a combate durerile articulare și căderea părului