„Cel puţin 15% din cei care ajung la Urgenţe vin din cauza unor tratamente neconvenţionale. Românii s-au obişnuit să utilizeze tot felul de leacuri băbeşti, noi le spunem panaceu de România, în sensul utilizării pe arsuri a uleiului, a sării, a cernelii, a frunzei de varză, de pătlagină, sau tot felul de tratamente improvizate în diverse patologii”, a declarat medicul.
„Din păcate, toate aceste tratemente agravează patologiile. Sunt din ce în ce mai multe cazuri ajunse în stare gravă sau agravată tocmai din cauza tratamentelor neconvenţionale. Utilizarea acestor substanţe în cazul arsurilor agravează leziunile, complică evoluţia şi prognosticul este adesea nefavorabil. Lipsa cunoştinţelor de ordin medicale face ca tot mai mulţi pacienţi să ajungă cu afecţiunile agravate sau ireversibile”, atrage atenţia dr. Tudor Ciuhodaru.
Acesta precizează că sunt două categorii de pacienţi: cei care nu cunosc ce este de făcut în cazul de prim ajutor şi aceştia sunt cei mai mulţi, dar şi cei care recurg la astfel de tratamente din cauza condiţiilor economice precare, medicaţiei din ce în ce mai scumpe, accesibilităţii la o farmacie sau de un medic.
Dr. Ciuhodaru a subliniat că, din păcate, o dată la două zile se confruntă cu pacienţi ajunşi în stare gravă din cauza leacurilor băbeşti.