Lech Walesa despre Wojciech Jaruzelski: „Dumnezeu îl va judeca”

Generalul Wojciech Jaruzelski, ultimul preşedinte comunist polonez, mort duminică la 90 de ani, a fost 'un om extrem de inteligent' pe care numai Dumnezeu îl va judeca, a declarat pentru AFP liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, transmite AFP. 'Generaţia sa a avut de făcut alegeri dificile. Unii au aderat la trădarea comunist, alţii au încercat să i se opună din interior', a spus Walesa.
Romania TV
26 mai 2014, 07:32
Lech Walesa despre Wojciech Jaruzelski:

‘El cunoştea probabil extrem de bine mentalitatea sovietică, avea cunoştinţă de arsenalul lor de rachete. El era în drept să considere, ca mulţi din întreaga lume, că nu exista nicio şansă de scăpare’, a adăugat fostul preşedinte polonez şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Potrivit lui Walesa, generalul Jaruzelski era, în privat, ‘un om extrem de inteligent, plin de umor’ şi ‘puteai să-l asculţi ore în şir’.

‘Am pierdut câteva bătălii împotriva sa, însă eu am câştigat războiul pentru o Polonie liberă. Nu-i cunosc toate motivaţiile, prin urmare îl las la judecata lui Dumnezeu’, a concluzionat el. Ultimul preşedinte al Poloniei comuniste, generalul Wojciech Jaruzelski, a încetat din viaţă duminică, la vârstă de 90 de ani. Wojciech Jaruzelski a fost una dintre principalele figuri politice şi militare ale Poloniei începând din anii ’60 şi până la căderea comunismului în anul 1989. A fost ministru al apărării în anul 1968, prim-ministru între 1981 şi 1985, preşedinte al Consiliului de Stat din 1985 până în 1989 şi preşedinte al ţării în a doua jumătate a anului 1989. 

După căderea comunismului, justiţia poloneză l-a inculpat pentru mai multe delicte, în special pentru proclamarea legii marţiale în anul 1981, când s-a remarcat prin reprimarea sângeroasă a protestelor sindicatului Solidaritatea, dar nu a fost niciodată condamnat.

În ultima vreme fost internat frecvent pentru diferite afecţiuni agravate de vârsta înaintată, iar în urmă cu trei ani a suferit o intervenţie chirurgicală pentru extirparea unei tumori.

Mihail Gorbaciov: „A fost un soldat”

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a salutat duminică memoria unui om ‘excepţional’, care ‘a făcut multe pentru Polonia’, după anunţul decesului generalului Wojciech Jaruzelski, ultimul lider comunist polonez, transmite AFP.

‘A fost un om excepţional. Nu a avut un destin uşor şi a făcut multe pentru Polonia’, a declarat Gorbaciov, citat de agenţia ITAR-TASS.

‘A fost un soldat, a luptat împotriva fascismului alături de noi şi a rămas până la capăt fidel alegerii sale, socialismul’, a adăugat părintele Perestroikăi, care s-a aflat la conducerea Uniunii Sovietice din 1985 până la căderea acesteia, în 1991.

Confruntat cu o contestare în ţara sa, ‘el nu a permis să se ajungă la extremităţi’, a subliniat Gorbaciov.

‘Eram prieteni, am împărtăşit idei şi am participat la evenimente importante. Ne-am întâlnit deseori când era el preşedinte şi când eram şi eu’, a mai declarat el.

În 1981, când generalul Jaruzelski a impus Legea Marţială în Polonia în faţa creşterii contestaţiei – în opinia sa, pentru a evita o invazie sovietică -, Mihail Gorbaciov era membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist, organ de conducere al URSS al cărui lider era atunci Leonid Brejnev.

Liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a declarat la rândul său că generalul Wojciech Jaruzelski a fost ‘un om extrem de inteligent’, pe care numai Dumnezeu îl va judeca.

‘Generaţia sa a avut de făcut alegeri dificile. Unii au aderat la trădarea comunistă, alţii au încercat să i se opună din interior’, a spus Walesa.

‘El cunoştea probabil extrem de bine mentalitatea sovietică, avea cunoştinţă de arsenalul lor de rachete. El era în drept să considere, ca mulţi din întreaga lume, că nu exista nicio şansă de scăpare’, a adăugat fostul preşedinte polonez şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Potrivit lui Walesa, generalul Jaruzelski era, în privat, ‘un om extrem de inteligent, plin de umor’ şi ‘puteai să-l asculţi ore în şir’.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!