Lecţia japoneză: Arta de a savura un ceai cu calm

Cum să comunici fără cuvinte, cum să regăseşti simplitatea, cum să te integrezi într-un ritual al calmului, pe scurt, cum să îţi serveşti oaspeţii cu o cană cu ceai - aceasta a fost lecţia pe care Michiko Nojiri le-a oferit-o celor care au venit la o prezentare a ceremoniei servirii ceaiului.
Romania TV
22 nov. 2011, 10:26
Lecţia japoneză: Arta de a savura un ceai cu calm

Într-un decor simplu, delimitat de panouri şi cu un covor gros, japonez, pe jos, Michiko Nojiri, îmbrăcată într-un kimono în culori pale, îşi aşteaptă oaspeţii. Se retrage după panou şi cei doi musafiri intră în cadrul aranjat pe scena cafenelei Godot din Centrul Vechi al Bucureştiului. Cei doi, maestrul Gabriel Căciulă, care a studiat cultura japoneză timp de peste 20 de ani, şi o tânără, îşi salută gazda, care apare discret de după panou.

Cu gesturi calme şi lente, în genunchi, Michiko Nojiri pregăteşte ceaiul, ştergând, din când, în mod ritualic, obiectele folosite cu o bucată de material, aşezată la brâul kimonoului. Când primesc ceaiul verde închis şi concentrat, oaspeţii, aşezaţi tot în genunchi, au schimburi de replici minime cu gazda, traduse politicos în limba engleză. „Sper că nu este prea fierbinte”, spune Michiko Nojiri, aplecându-se uşor în faţă. „Nu, nu, e foarte bine”, îi răspunde tânăra invitată.

„Ceremonia ceaiului nu este prezentată ca ceva exotic, ci vrem să vă arătăm cum oferim o cană de ceai unui oaspete, cu calm”, spune Michiko Nojiri, care este director al Şcolii Urasenke Europa, filiala din Roma.

Cel care o ajută să explice ritualul servirii ceaiului este Gabriel Căciulă.

Nojiri a declarat că în ceremonia servirii ceaiului, cel mai important lucru este transmiterea stării de calm oaspetelui, fără grabă şi părăsind toate grijile cotidiene: „În tradiţia europeană, comunicarea are de-a face cu limba. Modul nostru tradiţional de a comunica este fără ajutorul limbajului. Dacă suntem calmi şi deschişi, putem înţelege direct mesajul”.

„Am început să pierdem din simplitatea cu care o pisică poate să cadă în picioare, din onestitatea unei declaraţii de dragoste. Ce se întâmplă în realitate în ceremonia ceaiului este dincolo de exotism. Este o linişte profundă prin care putem simţi cealaltă persoană complet”, completează Gabriel Căciulă.

Acesta a explicat, pentru cele câteva zeci de persoane prezente în cafeneaua situată în Centrul vechi al Capitalei, faptul că ceremonia servirii ceaiului încununează, de cele mai multe ori, o vizită care durează de la patru la şase ore.

După prezentarea acestui ceremonial, majoritatea spectatorilor au primit căni cu ceai.

„Nu vrem ca spectatorii să încerce să copieze stilul japonez”, a spus Michiko Nojiri. Scopul său este să explice că, în primul rând, ceremonia servirii ceaiului este una a calmului. „Dacă nu poţi să bei ceai cu adevărat, poţi să bei cafea”, a răspuns maestra glumind unei tinere care a întrebat, din public.

Prezentarea ceremoniei servirii ceaiului, de luni, face parte dintr-o serie mai amplă de evenimente organizate de Ambasada Japoniei la Bucureşti în noiembrie, „luna Japoniei”. Seria a inclus, printre altele, o expoziţie de fotografie dedicată reconstrucţiei Japoniei după cutremurul din martie şi o demonstraţie de preparare de sushi.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Taxa care se aplică în toată România. Șoferii sunt obligați să o plătească. Rămân fără acte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...