Legătura ASCUNSĂ dintre antibioticele folosite în domeniul creşterii animalelor şi încălzirea climei

Un studiu internațional publicat în Proceedings of thE Royal Society B a scos în evidență o legătură, nemenționată până acum, între utilizarea antibioticelor în creșterea animalelor și emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cu o posibilă influență asupra încălzirii climatice, scrie luni lemonde.fr.
Filip Stan
30 mai 2016, 17:01
Legătura ASCUNSĂ dintre antibioticele folosite în domeniul creşterii animalelor şi încălzirea climei

Echipa de cercetători condusă de Tobin Hammer de la Universitatea Colorado a plecat de la o constatare simplă: în toată lumea animalele din crescătorii consumă multe antibiotice, fie când sunt bolnave, fie ca tratament preventiv dacă o parte din turmă este afectată de o bacterie patogenă, fie, în unele țări, ca supliment alimentar fiindcă aceste medicamente fac animalele să ia mai mult în greutate cu aceeași cantitate de hrană și să crească mai repede.

Cea mai cunoscută consecință a acestor practici este dezvoltarea rezistenței la antibiotice a numeroase tulpini bacteriene, însă Tobin Hammer și colegii săi s-au întrebat dacă utilizarea acestor medicamente nu are și efecte neașteptate asupra ecosistemelor, prin intermediul…excrementelor animalelor.

Cercetătorii arată că antibioticele ar putea, prin modificarea florei intestinale a animalelor, să schimbe proprietățile excrementelor — cele microbiologice, chimice, dar și nutritive, fiindcă nu trebuie uitat că un anumit număr din „gunoierii” naturali se hrănesc cu aceste dejecții, cum ar fi gândacul de bălegar. Oamenii de știință și-au pus două întrebări în acest sens: dacă antibioticele au repercusiuni asupra sănătății acestor insecte coprofage și dacă medicamentele afectează gazele cu efect de seră emise de bălegarul vacilor. Se știe că sectorul creșterii animalelor produce 15% din emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, cercetătorii au desfășurat un experiment pe zece rumegătoare. Cinci au primit timp de trei zile o antibioterapie pe bază de tetraciclină, în timp ce celelalte cinci vaci au constituit grupul martor. A fost adunat bălegarul de la toate zece și s-a măsurat emisia de CO2, metan și oxid de azot — ultimele două gaze producând un efect de seră mult mai mare decât bioxidul de carbon. În preajma eșantioanelor au fost instalați gândaci de bălegar (6 masculi și 6 femele) și natura a fost lăsată să acționeze.

La capătul studiului, cercetătorii au dat o veste bună și una proastă. Cea bună este că gândacii de bălegar nu suferă, se pare, de prezența în hrana lor a reziduurilor de antibiotice, chiar dacă acestea au un efect evident asupra florei și faunei lor microbiene: nu s-a constatat un efect notabil asupra mărimii lor, a reproducerii, a supraviețuirii sau a larvelor lor.

Vestea proastă a fost că bălegarul provenit de la animale care au luat antibiotice a emis de 1,8 ori mai mult metan decât excrementele animalelor din grupul martor. Acest rezultat spectaculos se explică probabil prin bulversarea microbiotei la animalele supuse antibioterapiei, afirmă Tobin Hammer în New Scientist. „Am fost surprinși să observăm o creștere atât de mare a emisiilor de metan din bălegar. Credem că tratamentul cu tetraciclină, prin reducerea numărului de bacterii din intestine, favorizează apariția altor organisme unicelulare metanogene”, arată el.

Studiul cercetătorilor americani are limite pe care le recunosc chiar ei: eșantionul a fost mic, trebuia să fie testate și alte antibiotice și să se calculeze impactul global al acestor substanțe asupra producției de metan de către vaci (și de văzut dacă sunt influențate celebrele eructații și flatulențe ale rumegătoarelor).

Cercetarea are totuși meritul că a pus în evidență o legătură de cauzalitate neașteptată între antibiotice și GES. Când britanicul Alexander Fleming a descoperit din întâmplare, în 1928, penicilina, era probabil departe de a bănui că descoperirea sa ar putea avea vreo influență asupra climei, prin bălegarul vacilor.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!