Legătura ASCUNSĂ dintre antibioticele folosite în domeniul creşterii animalelor şi încălzirea climei

Un studiu internațional publicat în Proceedings of thE Royal Society B a scos în evidență o legătură, nemenționată până acum, între utilizarea antibioticelor în creșterea animalelor și emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cu o posibilă influență asupra încălzirii climatice, scrie luni lemonde.fr.
Filip Stan
30 mai 2016, 17:01
Legătura ASCUNSĂ dintre antibioticele folosite în domeniul creşterii animalelor şi încălzirea climei

Echipa de cercetători condusă de Tobin Hammer de la Universitatea Colorado a plecat de la o constatare simplă: în toată lumea animalele din crescătorii consumă multe antibiotice, fie când sunt bolnave, fie ca tratament preventiv dacă o parte din turmă este afectată de o bacterie patogenă, fie, în unele țări, ca supliment alimentar fiindcă aceste medicamente fac animalele să ia mai mult în greutate cu aceeași cantitate de hrană și să crească mai repede.

Cea mai cunoscută consecință a acestor practici este dezvoltarea rezistenței la antibiotice a numeroase tulpini bacteriene, însă Tobin Hammer și colegii săi s-au întrebat dacă utilizarea acestor medicamente nu are și efecte neașteptate asupra ecosistemelor, prin intermediul…excrementelor animalelor.

Cercetătorii arată că antibioticele ar putea, prin modificarea florei intestinale a animalelor, să schimbe proprietățile excrementelor — cele microbiologice, chimice, dar și nutritive, fiindcă nu trebuie uitat că un anumit număr din „gunoierii” naturali se hrănesc cu aceste dejecții, cum ar fi gândacul de bălegar. Oamenii de știință și-au pus două întrebări în acest sens: dacă antibioticele au repercusiuni asupra sănătății acestor insecte coprofage și dacă medicamentele afectează gazele cu efect de seră emise de bălegarul vacilor. Se știe că sectorul creșterii animalelor produce 15% din emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, cercetătorii au desfășurat un experiment pe zece rumegătoare. Cinci au primit timp de trei zile o antibioterapie pe bază de tetraciclină, în timp ce celelalte cinci vaci au constituit grupul martor. A fost adunat bălegarul de la toate zece și s-a măsurat emisia de CO2, metan și oxid de azot — ultimele două gaze producând un efect de seră mult mai mare decât bioxidul de carbon. În preajma eșantioanelor au fost instalați gândaci de bălegar (6 masculi și 6 femele) și natura a fost lăsată să acționeze.

La capătul studiului, cercetătorii au dat o veste bună și una proastă. Cea bună este că gândacii de bălegar nu suferă, se pare, de prezența în hrana lor a reziduurilor de antibiotice, chiar dacă acestea au un efect evident asupra florei și faunei lor microbiene: nu s-a constatat un efect notabil asupra mărimii lor, a reproducerii, a supraviețuirii sau a larvelor lor.

Vestea proastă a fost că bălegarul provenit de la animale care au luat antibiotice a emis de 1,8 ori mai mult metan decât excrementele animalelor din grupul martor. Acest rezultat spectaculos se explică probabil prin bulversarea microbiotei la animalele supuse antibioterapiei, afirmă Tobin Hammer în New Scientist. „Am fost surprinși să observăm o creștere atât de mare a emisiilor de metan din bălegar. Credem că tratamentul cu tetraciclină, prin reducerea numărului de bacterii din intestine, favorizează apariția altor organisme unicelulare metanogene”, arată el.

Studiul cercetătorilor americani are limite pe care le recunosc chiar ei: eșantionul a fost mic, trebuia să fie testate și alte antibiotice și să se calculeze impactul global al acestor substanțe asupra producției de metan de către vaci (și de văzut dacă sunt influențate celebrele eructații și flatulențe ale rumegătoarelor).

Cercetarea are totuși meritul că a pus în evidență o legătură de cauzalitate neașteptată între antibiotice și GES. Când britanicul Alexander Fleming a descoperit din întâmplare, în 1928, penicilina, era probabil departe de a bănui că descoperirea sa ar putea avea vreo influență asupra climei, prin bălegarul vacilor.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin