Legătura ASCUNSĂ dintre antibioticele folosite în domeniul creşterii animalelor şi încălzirea climei

Un studiu internațional publicat în Proceedings of thE Royal Society B a scos în evidență o legătură, nemenționată până acum, între utilizarea antibioticelor în creșterea animalelor și emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cu o posibilă influență asupra încălzirii climatice, scrie luni lemonde.fr.
Filip Stan
30 mai 2016, 17:01
Legătura ASCUNSĂ dintre antibioticele folosite în domeniul creşterii animalelor şi încălzirea climei

Echipa de cercetători condusă de Tobin Hammer de la Universitatea Colorado a plecat de la o constatare simplă: în toată lumea animalele din crescătorii consumă multe antibiotice, fie când sunt bolnave, fie ca tratament preventiv dacă o parte din turmă este afectată de o bacterie patogenă, fie, în unele țări, ca supliment alimentar fiindcă aceste medicamente fac animalele să ia mai mult în greutate cu aceeași cantitate de hrană și să crească mai repede.

Cea mai cunoscută consecință a acestor practici este dezvoltarea rezistenței la antibiotice a numeroase tulpini bacteriene, însă Tobin Hammer și colegii săi s-au întrebat dacă utilizarea acestor medicamente nu are și efecte neașteptate asupra ecosistemelor, prin intermediul…excrementelor animalelor.

Cercetătorii arată că antibioticele ar putea, prin modificarea florei intestinale a animalelor, să schimbe proprietățile excrementelor — cele microbiologice, chimice, dar și nutritive, fiindcă nu trebuie uitat că un anumit număr din „gunoierii” naturali se hrănesc cu aceste dejecții, cum ar fi gândacul de bălegar. Oamenii de știință și-au pus două întrebări în acest sens: dacă antibioticele au repercusiuni asupra sănătății acestor insecte coprofage și dacă medicamentele afectează gazele cu efect de seră emise de bălegarul vacilor. Se știe că sectorul creșterii animalelor produce 15% din emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, cercetătorii au desfășurat un experiment pe zece rumegătoare. Cinci au primit timp de trei zile o antibioterapie pe bază de tetraciclină, în timp ce celelalte cinci vaci au constituit grupul martor. A fost adunat bălegarul de la toate zece și s-a măsurat emisia de CO2, metan și oxid de azot — ultimele două gaze producând un efect de seră mult mai mare decât bioxidul de carbon. În preajma eșantioanelor au fost instalați gândaci de bălegar (6 masculi și 6 femele) și natura a fost lăsată să acționeze.

La capătul studiului, cercetătorii au dat o veste bună și una proastă. Cea bună este că gândacii de bălegar nu suferă, se pare, de prezența în hrana lor a reziduurilor de antibiotice, chiar dacă acestea au un efect evident asupra florei și faunei lor microbiene: nu s-a constatat un efect notabil asupra mărimii lor, a reproducerii, a supraviețuirii sau a larvelor lor.

Vestea proastă a fost că bălegarul provenit de la animale care au luat antibiotice a emis de 1,8 ori mai mult metan decât excrementele animalelor din grupul martor. Acest rezultat spectaculos se explică probabil prin bulversarea microbiotei la animalele supuse antibioterapiei, afirmă Tobin Hammer în New Scientist. „Am fost surprinși să observăm o creștere atât de mare a emisiilor de metan din bălegar. Credem că tratamentul cu tetraciclină, prin reducerea numărului de bacterii din intestine, favorizează apariția altor organisme unicelulare metanogene”, arată el.

Studiul cercetătorilor americani are limite pe care le recunosc chiar ei: eșantionul a fost mic, trebuia să fie testate și alte antibiotice și să se calculeze impactul global al acestor substanțe asupra producției de metan de către vaci (și de văzut dacă sunt influențate celebrele eructații și flatulențe ale rumegătoarelor).

Cercetarea are totuși meritul că a pus în evidență o legătură de cauzalitate neașteptată între antibiotice și GES. Când britanicul Alexander Fleming a descoperit din întâmplare, în 1928, penicilina, era probabil departe de a bănui că descoperirea sa ar putea avea vreo influență asupra climei, prin bălegarul vacilor.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Orașul din România care a pregătit deja cea mai frumoasă piață de Crăciun. Vrea să atragă turiști din țară și din toată lumea, are un concept unic, iar intrarea va fi liberă
Capital.ro
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
O nouă formă de hoție îi vizează pe turiștii români într-un oraș european aflat la mare căutare. „Nu vă lăsați, fotografiați tot”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Daniel Pancu, un trecut aventuros în fotbal. Abandonat de Lucescu la Londra, bătut la băută de Tamaș, fan al lui Kadîrov
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Singura stațiune exotică din România. Seamănă izbitor cu Maldive sau Bora Bora
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
O celebră bancă a fost închisă. Toate conturile au fost blocate. Cum se vor returna banii
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Kelemen Hunor despre viitoarea guvernare: „Unul dintre PSD sau PNL trebuie să fie în opoziție”
MediaFlux
Dobrogea a fost ȚINTA unui ATAC AERIAN! Au intervenit avioanele de luptă!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Depresia nu mai este boala secolului. Care e afecțiunea ce lovește tot mai puternic