Tronsonul care face legătura între Capitală şi autostrada Bucureşti – Ploieşti ar putea fi finalizat anul acesta, dacă la rectificarea bugetară se vor obţine sumele necesare pentru toţi cei 6,8 kilometri rămaşi de construit. În caz contrar, lucrările se vor termina anul viitor, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova.
„S-au terminat toate exproprierile pentru cei 6,8 kilometri care mai sunt. Anul acesta sunt finanţaţi sigur 2,8 kilometri, iar la anul patru kilometri, ca să se termine. Dacă vom reuşi acum, la rectificare, să avem banii pentru toţi cei 6,8 kilometri, îi vom face de anul acesta. Dacă nu, la anul”, a precizat ministrul delegat.
Acesta a adăugat că sunt mai multe probleme de rezolvat pe acest tronson. „Avem şi pe Centură, la Cernica, de rezolvat o problemă unde se blochează toată circulaţia, pentru că are prioritate strada laterală. Acolo, priorităţile nu le stabilim noi, ci Ministerul de Interne, Poliţia Rutieră. Eu sunt nemulţumit, ca şofer, şi de ceea ce se află sub Podul Otopeni, pentru că sunt patru benzi, dar când se vine de pe DN 1 se face coadă până la Grădina Zoologică pentru a intra maşinile. Şi acolo trebuie intervenit. Cred că este o chestiune foarte întortocheată, dar care nu depinde de noi, ci de MAI. Probabil că vom găsi până la urmă o soluţie, poate mai simplă şi care să asigure o fluiditate a circulaţiei”.
În ceea ce priveşte autostrăzile Comarnic-Braşov, Craiova-Piteşti şi Centura de Vest, Dan Şova a precizat că se respectă programul dialogului competitiv. „S-a discutat, aşa cum am promis, cu potenţialele bănci finanţatoare, acum ne adaptăm pentru a respecta condiţiile pe care le pun finanţatorii, ca să fim siguri că va fi finanţat proiectul”, a explicat ministrul pentru Proiecte de Infrastructură.
Patru operatori economici şi-au depus, la sfârşitul lui februarie, candidaturile la preselecţia pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti-Braşov, potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Aceştia sunt China Communications Constructions Company Ltd, Asocierea formată din firmele Spedition UMB şi Tehnostrade, Asocierea formată din Vinci – Strabag – Aktor, şi Asocierea formată din firmele Impregilo SpA şi Salini SpA.
Câştigătorul licitaţiei pentru construcţia Autostrăzii Comarnic – Braşov ar trebui desemnat în luna octombrie, arăta Dan Şova în luna aprilie a acestui an. Ministrul citat declara, în 12 mai, că pe autostrada Comarnic-Braşov se va putea circula înainte de alegerile din 2016.