Este celebru deja mitul conform căruia cu cât consumi mai multă ciocolată, chipsuri, alimente de tip fast food cu atât mai mari sunt șansele să te confrunți cu apariția acneei. Dar care să fie oare legătura dintre ele?
Chiar dacă majoritatea medicilor dermatologi nu confirmă informația conform căreia alimentația ar juca un rol deosebit de important în apariția acneei, tot mai multe cercetări vin să certifice ideea conform căreia tenul tău are de suferit de pe urma alimentelor procesate pe care le consumi zilnic şi într-adevăr este demonstrat ştiinţific faptul că alimentația este unul dintre motivele pentru care apare acneea.
Carbohidraţii rafinaţi un pericol pentru sănătate
În anul 2002 apărea un studiu în publicaţia „Archives of Dermatology” care arăta clar că există o legătură între alimentaţie şi prezența acneei. Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 1200 de persoane din Papua Noua Guinee, care aveau o dietă bazată pe vegetale şi carne slabă şi au constatat astfel că aceste persoane nu aveau probleme cu acneea.
Au exclus inclusiv factorul ereditar și au făcut o nouă cercetare în care de această dată au monitorizat persoane având aceleaşi gene, dar care trăiau în alte colţuri ale lumii unde dieta era bazată pe carbohidraţi rafinaţi, grăsimi saturate şi alimente procesate. Rezultatul a fost exact așa cum se așteptau cercetătorii, aceste persoane se confruntau frecvent cu probleme dermatologice.
„O dietă care presupune consumul unor alimente cu indice glicemic ridicat, în special produse procesate precum pâinea sau cerealele rafinate, care se transformă rapid în zahăr odată ce sunt ingerate vor genera un efect dezastruos asupra tenului”, consideră Dr. Francesca Fusco, un medic dermatolog din New York.
Trebuie ținut cont de faptul că acești carbohidraţi rafinaţi influențează fluctuaţile insulinei, lucru care ajută considerabil la intensificarea producţia de sebum , blocând astfel porii. Un consum bogat de legume, fructe ar fi ideal în loc de a ne axa pe mâncare procesată și mai ales pe dulciuri.
Produsele lactate stimulează glandele sebacee
O altă cercetare ce datează din anul 2005 publicată în „Journal of the American Academy of Dermatology” , realizată pe un eşantion de 47.355 de femei, cât şi pe un grup de 4.273 de băieţi adolescenţi a scos la iveală legătura dintre consumul excesiv de lactate și problema acneei. Astfel s-a putut observa la persoanele studiate probleme mari cu acneea.
Explicația fiind dată de faptul că laptele pe care noi îl procurăm din comerț provine adesea și de la vaci gestante care conțin astfel un nivel ridicat de hormoni care influentează activitatea glandelor sebacee.
În cazul în care observi că încep să apară primele semne ale prezenței acneei este bine să eviți consumul de produse lactate. Poți alege să înlocuiești laptele de vacă cu cel de soia sau de migdale.
Prăjelile nocive pentru întreg organismul
Nu doar grăsimea joacă un rol distructiv la nivel celular ci și prăjeala. Carbohidrații rafinați precum cei din pizza, cartofi prăjiți, burgeri au un aspect nociv asupra întregului organism dar mai ales se poate observa asupra tenului.
„Pizza, burgerii, ciocolata şi toate acele produse nesănătoase la care poftim au un efect negativ asupra tenului, iar cercetările demonstrează în sfârşit acest lucru”, avertizează medicul dermatolog Joel Schlessinger, membru al echipei de cercetare care a efectuat acest studiu.
Alimente bune pentru a menține sănătatea tenului tău
Cele mai bune alimente care au rol de reducere a inflamațiilor cutanate de la nivelul tenului sunt conform specialiștilor: somonul, uleiul de peşte, ceaiul verde, legumele şi fructele proaspete. Datorită faptului că au un nivel ridicat de antioxidanţi, flavonoide, seleniu şi zinc, acestea au un efect benefic asupra întregului organism.
Este important ca odată ce ai observat primele simptome ale acneei să elimini prăjelile, fast-food-ul și alimentele lactate din alimentație și să observi dacă apare vreo modificare.
Află care sunt cele mai sănătoase lactate pe clicksanatate.ro.