Micul dejun bogat și o cină mai modestă ar putea ajuta la pierderea în greutate, pentru că, astfel, senzația de foame se va diminua, spun cercetătorii.
Oamenii de știință au contabilizat foarte strict mesele oamenilor pentru a compara impactul unui mic dejun copios sau al unei cine bogate.
O echipă de la Universitatea din Aberdeen a descoperit că oamenii ard aceleași calorii oricând ar avea cea mai importantă masă a zilei. Dar pofta de mâncare era vizibil mai mică după micul dejun copios, ceea ce ar putea susține o dietă și scăderea în greutate.
Cercetătorii au analizat îndeaproape „crononutriția” și modul în care alimentele pe care le consumăm sunt afectate de „ceasul intern” al organismului uman. Au ajuns la concluzia că seara este un moment prost pentru pentru mese bogate, pentru că ceasul intern ne spune că este timpul pentru somn.
Şapte motive să bei ceaiul de scorţişoară în fiecare dimineaţă. Se bea înainte de micul dejun
Cei 30 de voluntari care au participat la studiu au avut toate mesele pregătite timp de mai bine de două luni – micul dejun, prânzul și cina – având aproximativ 1.700 de calorii pe zi.
Au avut o lună cu mic dejun uriaș, cu aproape jumătate din caloriile zilnice, urmat de un prânz modest și o cină și mai săracă. În următoarea lună, voluntarii au avut cina bogată, iar dimineața au mâncat puțin.
Rezultatele, publicate în revista Cell Metabolism, citată de BBC, au arătat că în ambele situații s-au ars aceleași calorii, însă diferența esențială este că, în perioada cu mic dejun bogat, nivelul apetitului a fost mult mai scăzut pe timpul zilei.
Prof. Alexandra Johnstone a spus că acest lucru este esențial de avut în vedere în viața reală. „Studiile sugerează că pentru controlul poftei de mâncare micul dejun bogat a fost soluția câștigătoare. Dacă vă puteți începe ziua cu un mic dejun bogat și sănătos, este mai probabil să vă mențineți nivelul de activitate fizică și să mențineți controlul asupra apetitului pentru restul zilei.”
Mesele de dimineață din studiu au inclus smoothie-uri, iaurturi, ouă, cârnați și ciuperci, toate cu conținut ridicat de proteine care îi ajută pe oameni să se simtă sătui.
Micul dejun, cea mai importantă masă. Ce trebuie să mănânci pentru a fi în formă toată ziua
Iată ce puteţi mânca dimineaţa ca „să vă meargă mintea” toată ziua:
Iaurt semi-degresat cu seminţe de in
Seminţele de in pot fi găsite în magazinele cu produse naturiste. Conţin acizi graşi esenţiali omega-3, care stimulează activitatea creierului şi ajută memoria. Şi iaurtul poate conţine „grăsimi bune” de tip omega-3 şi, în plus, este o sursă excelentă de proteine, potrivit doctorulzilei.ro.
Micul dejun care te ajută să slăbeşti. Ce aliment nu trebuie să lipsească din farfurie, ce aliment trebuie evitat
Lapte cu cereale şi fructe uscate
Cerealele integrale îmbogăţite cu fructe uscate ţin glicemia în frâu, eliberând energie treptat de-a lungul zilei. Conţin glucoză, principala „hrană” a creierului.
Omletă cu piept de pui
Puteţi face o omletă sănătoasă amestecând două ouă cu bucăţi de piept de pui sau de curcan, spanac, roşii, ardei şi condimente din belşug. „Mixul” de proteine controleză apetitul şi previne senzaţia intensă de foame.
Pâine prăjită cu unt de arahide
Două tartine cu unt de arahide sunt o alternativă mai puţin calorică la clătite, produse de pastiserie sau covrigi. Untul de arahide consumat cu moderaţie conţine grăsimi „bune” pentru organism, iar fibrele din pâinea integrală încetinesc digestia şi echilibrează nivelul glicemiei pe parcursul zilei.
Sucuri de fructe şi smoothie cu iaurt şi banane
Înlocuiţi sucurile ultrarafinate din comerţ cu sucuri de fructe cu indice glicemic mic (grepfrut, portocale, mere şi cireşe) şi amestecaţi un iaurt natural cu o banană pentru a obţine un mic-dejun energizant.
Musli preparat în casă
Dacă nu vă plac „cerealele la cutie”, iată cum vă puteţi prepara un musli sănătos: amestecaţi fructe uscate (caise, somchine, ananas, curmale, stafide etc) cu alune crude, migdale, arahide, fulgi de grâu şi ovăz, felii de măr şi bucăţi de căpşuni, după care îndulciţi amestecul cu două linguriţe de miere.