În anul 2007, când municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană, mai multe personalităţi care au contribuit la buna desfăşurare a programului şi a pregătirilor au primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sibiu. Printre aceste personalităţi s-a aflat şi Traian Băsescu, însă acesta nu şi-a ridicat nici până în prezent distincţia.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a încercat de trei ori să-i acorde titlul lui Băsescu, dar fără succes.
În 2008, Klaus Iohannis mărturisea că este dezamăgit de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a răspuns în nici un fel invitaţiei de a primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Sibiu. Edilul făcea această declaraţie în condiţiile în care numele său a fost vehiculat pentru postul de premier, acesta spunând că nu-şi doreşte nici să fie prim-ministru, nici să facă parte din viitorul Guvern.
În iunie 2009, primarul Sibiului anunţa însă că reia discuţiile pentru ca preşedintele Traian Băsescu să vină la Sibiu să-şi ridice titlul de cetăţean de onoare, care i-a fost decernat în 2007.
În februarie 2010, premierul Emil Boc a fost la Sibiu şi l-a vizitat pe Klaus Iohannis la Primărie. Potrivit presei locale, în aceeaşi perioadă, primarul Sibiului a spus că va relua demersurile pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare preşedintelui Traian Băsescu.
Anul trecut, Iohannis s-a declarat resemnat: „Categoric titlul există şi poate fi înmânat, dar nu mai este niciun fel de urgenţă, după cinci ani urgenţa dispare. (…) Preşedintele are o agendă extrem de încărcată şi noi încercăm să ne pliem pe această agendă”.
Klaus Iohannis a fost şi el apreciat cu distincţii de Traian Băsescu. În 2007, Klaus Iohannis primea, în cadrul unei ceremonii desfăşurate, la Palatul Cotroceni, înalte distincţii pentru succesul proiectului „Sibiu / Hermannstadt Capitală culturală europeană”.
De altfel, relaţiile dintre Iohannis şi Băsescu au avut momente cordiale. Înainte de alegerile prezidenţiale din 2004, Klaus Iohannis spunea că noul candidat al Alianţei, Traian Băsescu, este la fel de bun ca Teodor Stolojan, iar în privinţa fotoliului de premier preciza: „dacă va exista o asemenea propunere, voi medita profund”.
În 2007, în timpul unei vizite la Sibiu, Traian Băsescu spunea că i-a oferit primarului Sibiului funcţia de ministru al Educaţiei. Presa locală scria că Băsescu i-a oferit fotoliul de ministru, însă Johannis l-ar fi respins, pe motiv că Sibiul tocmai fusese desemnat Capitală culturală şi proiectul îl solicita la Sibiu.
Legăturile dintre cei doi sunt confirmate şi de o serie de vizite efectuate de Traian Băsescu, Iohannis regăsindu-se în delegaţia care îl însoţea.
Potrivit tribuna.ro, în martie 2007, Klaus Iohannis şi Traian Băsescu au plecat într-o vizită oficială în Luxemburg, la invitaţia Marelui Duce Henri. În 2006, Klaus Iohannis şi deputatul Ovidiu Ganţ l-au însoţit pe Traian Băsescu în timpul unei vizite oficiale în Germania, după ce în 2005, Iohannis fusese invitat de Băsescu să facă parte din delegaţia oficială care pleca în Germania, la întâlniri cu preşedintele, cancelarul şi alte oficialităţi germane.
Klaus Iohannis s-a declarat anterior alegerilor locale din 2008 si un sustinator al presedintelui Traian Basescu, insa dupa castigarea celui de al treilea mandat de primar al Sibiului s-a aliat cu PNL.
Inainte de alegerile generale, Iohannis a declarat clar ca el va vota cu candidatii PNL si ca este pro-liberal, fiind mult mai rezervat in declaratiile sale referitoare la Traian Basescu si criticandu-i dur pe vicepresedintii PD-L, parlamentarii de Sibiu, Raluca Turcan si Cornel Stirbet.
Dupa ce PD-L a castigat detasat alegerile parlamentare de la Sibiu, avand patru parlamentari, Iohannis a precizat ca doreste colaborare cu toate partidele ai caror parlamentari vor ajuta orasul.