Legătura dintre mamă şi copil este mai profundă decât se credea până acum, arată un studiu recent, citat de Scientific American. Conexiunea fizică este incredibilă, arată oamenii de ştiinţă, şi nu constă doar în susţinerea mamei din timpul gestaţiei.
O serie de celule masculine au fost descoperite în creierul unor femei, iar ele erau acolo de zeci de ani. Nu se ştie care este impactul acestor celule străine asupra gazdei, dar ele au fost observate mai rar în cazul unor paciente cu Alzheimer, ceea ce ar putea sugera că ele au legătură cu sănătatea creierului.
„Cu toţii credem că trupul nostru este unic, aşa că noţiunea unor celule străine în corpul nostru este bizară. Cu atât mai ciudat e ca aceste celule să fie vii şi să funcţioneze în organismul nostru”, arată Scientific American.
Totul are legătură cu procesul de microchimerism, care înseamnă prezenţa unor secvenţe genetice distincte în organism. Ele au fost descoperite prima dată la gravide, când celule cu cromozomul masculin Y au fost descoperite în sângele acestora. Se pare că acestea veneau de la copil, în timpul gestaţiei.
În studiul nou, cercetătorii au observat că celulele microchimerice nu se regăsesc doar în sânge, dar şi în creier. Nu s-a aflat, însă, care este efectul acestui schimb asupra mamei. Celulele microchimerice seamănă, însă, cu cele stem, iar potenţialul lor ar putea fi enorm, în urma unor alte cercetări.