Lege esențială pentru consumatorii din România. Proiectul a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis

O nouă lege votată de Parlament vine în sprijinul consumatorilor. Proiectul a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis.
Irina Dumitrescu
16 iun. 2023, 10:43
Lege esențială pentru consumatorii din România. Proiectul a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis

S-a schimbat legea, în beneficiul consumatorilor. Potrivit unui proiect de lege trecut marți de Parlament, clienții au dreptul să primească un produs nou la schimb, în termen de 30 de zile de la achiziție, în cazul în care acesta e neconform.

Mai concret, consumatorii vor putea beneficia curând de înlocuirea directă a bunurilor „în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăși 30 de zile calendaristice”.

Altfel spus, consumatorii pot alege între repararea sau înlocuirea produsului.

În prezent, majoritatea comericanților încearcă să convingă clienții să accepte prima variantă, repararea produsului. De regulă, solicitarea pentru procesul de înlocuire se lovește de anumite ostilități din partea comercianților. Astfel, procesul de înlocuire devine dificil și de durată.

Iată explicația inițiatorilor proiectului: „(…) bunurile aveau deja un viciu la momentul achiziționării, sens în care, consumatorul trebuie să fie protejat prin înlocuirea acestora”, scrie site-ul AvocatNet.ro.

Proiectul de lege trebuie întâi promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial înainte de a se putea aplica.

Românii cumpără din ce în ce mai puțin. Sărăcire la foc automat

Între timp, românii continuă să se confrunte cu o sărăcire fără precedent. În doi ani de zile, valoarea coșului de cumpărături a crescut cu aproximativ 60%, potrivit specialiștilor. Salariul mediu a crescut în aceeași perioadă cu 20%.

„În primul rând, rezultatele sunt chiar mai drastice, pentru că ceea ce vedem sunt datele pe 2021. Majoritatea creșterilor de prețuri, cel puțin pe zona alimentară, au fost pe anul 2022, atunci când din top 10 cele mai mari scumpiri de peste 30% la produse în România, nouă dintre acestea au fost la produse alimentare de bază, cum ar fi uleiul, cartofii, margarina, orezul, fasolea.

Ne spune INS că peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite au ajuns să fie alocate pentru produsele alimentare de bază. Este un procent fără precedent la nivel european. Și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce ne arată că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a comentat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o brioșă la reducere într-un supermarket Lidl. Un român a rămas șocat când a văzut prețul: “A costat mai mult să pună eticheta”
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă e Sue Ellen din Dallas, la 83 de ani! Imagini BOMBĂ, NU a îmbătrânit DELOC
DailyBusiness
ALERTĂ pentru românii care au card la această bancă. Fiți cu ochii în patru!
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Recalcularea pensiilor. O pensionară este revoltată că a primit cu 500 de lei mai puțin: „Ce lege e asta? Să mă furați în halul ăsta?” 11.000 de plângeri au avut loc în doar o săptămână
Capital.ro
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Creștere alarmantă a alergiilor la ambrozie în rândul românilor
MediaFlux
VÂRSTA de PENSIONARE CREȘTE și SCADE în același timp! RĂSTURNARE de la 1 SEPTEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...