Comitetul ideologiei islamice, care are rolul de a consilia Parlamentul asupra compatibilității legislației cu legea islamică, a estimat de asemenea că un bărbat nu are nevoie să ceară permisiunea primei sale soții pentru a se căsători cu altă femeie.
După o reuniune a comitetului, unul dintre membrii săi — Tahir Ashrafi — a declarat pentru AFP că legea care interzice mariajul copiilor, stabilind vârsta minimă a soților la 16 ani pentru femei și 18 pentru bărbați, nu este conformă învățăturilor Islamului.
„Sharia (legea islamică) nu fixează vârsta limită specifică. Ea spune că un individ se poate căsători când el sau ea a ajuns la pubertate, ori pubertatea nu poate fi definită printr-o vârstă„, a declarat el, adăugând: ‘Oamenii pot să se căsătorească cu un copil dacă el sau ea a atins pubertatea’.
Comitetul consideră nelegitimă legea care stipulează că un soț trebuie să obțină autorizația primei sale soții pentru a se putea căsători cu încă o femeie. „Islamul autorizează un bărbat să aibă patru soții, fără să-i impună să ceară consimțământul primei”, a subliniat el, relatează Agerpres.
Responsabili ai asociațiilor de apărare a drepturilor omului au lansat un apel Parlamentului să ignore cele două recomandări ale comitetului, denunțând violări ale drepturilor femeilor. Zohra Yusuf, președinta Comisiei pakistaneze independente de apărare a drepturilor omului, le-a estimat a fi „contrare spiritului religiei”, întrebându-se pentru ce legea care interzice mariajul copiilor, adoptată în urmă cu mai multe decenii, a fost pusă în cauză în prezent.
Ea a acuzat comitetul că vrea „să deschidă un nou front împotriva femeilor” și să întărească „asedierea statului, orchestrată de rebeli”, referindu-se la rebeliunea islamistă a talibanilor, care a ucis mai multe miii de persoane în țară în ultimii 10 ani, alimentând un context al intoleranței religioase crescânde.