Lege modificată în România, produsul adorat de mulți se scumpește. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar

Un produs îndrăgit de foarte mulți români se scumpește în 2025! Se schimbă o lege adoptată acum 12 ani de către autoritățile române.
Filip Stan
18 ian. 2025, 23:14
Lege modificată în România, produsul adorat de mulți se scumpește. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar
magazin

Dulceața, un produs nelipsit din cămara gospodinelor din România, se scumpește cu 10% începând din acest an, dintr-un motiv surprinzător: un ordin adoptat acum 12 ani de către autoritățile române, care vizează schimbarea rețetelor pentru alinierea la normele europene.

Dulceața se scumpește în 2025

Astfel, dulceața și alte produse similare, cum ar fi gemul și marmelada, vor avea un conținut mai mic de zahăr, iar producătorii vor fi obligați să utilizeze mai multe fructe în compoziție. În plus, etichetele produselor vor fi modificate pentru a reflecta noile informații, inclusiv cantitățile de apă, lămâie și extracte de fructe. Aceste schimbări vin ca parte a unei măsuri menite să îmbunătățească calitatea produselor și să reducă impactul zahărului asupra sănătății consumatorilor.

Citește și Din ce cauză apare mucegaiul în borcanele cu dulceață. Uite la ce trebuie să fie atente gospodinele

Deși aceste modificări vor aduce un conținut mai ridicat de fructe în produsele noastre, vor veni și cu o scumpire. Producătorii vor trebui să investească mai mult în schimbarea rețetelor și actualizarea etichetelor, iar acest cost va fi transferat asupra prețului final al produsului. Prin urmare, dulceața, gemul și marmelada vor suferi o majorare de preț de 10%.

În prezent, un borcan de magiun de 400 de grame costă 35 de lei, iar dulceața de cireșe amare ajunge la 50 de lei. În 2025, producătorii vor fi obligați să folosească 450 de grame de pulpă de fructe la un kilogram de gem, comparativ cu 350 de grame în anul precedent. Această modificare va avea un impact semnificativ asupra prețurilor, dar va aduce și un produs mai sănătos, cu mai puțin zahăr și mai multe fructe.

În cazul unor reţete de magiun sau dulceaţă, conţinutul ar trebui să crească cu 100 de grame, ceea ce ar însemna o cantitate de zahăr la 1000 de grame, produs finit.

Fructe mai multe în dulceaţă înseamnă preț mai mare spre vânzare. În Maramureş, de pildă, producătorii locali se pregătesc pentru noile reglementări. Potrivit oamenilor, preţurile bunătăţilor dulci vor creşte cu cel puțin 10% în 2025!

„Din păcate, optăm adesea pentru cel mai ieftin produs, nu pentru cea mai bună calitate. Produsele naturale aduc multe beneficii. Cu cât este mai multă pulpă într-un produs este mult mai benefic pentru sănătate”, susține Ioan Marian, producător, la Observator.

„Este foarte important să citim eticheta produselor alimentare şi întotdeauna să ne focusăm atenţia pe cantitatea de zahăr, nutrienţi, conservanţi şi coloranţi. Cu cât produsul este mai sărac în glucide, în zahăr, este mai calitativ”, a declarat nutriționista Iulia Trif.

Vezi și Cu ce poți înlocui zahărul din dulceața de gutui. Ingredientele care te ajută să te bucuri de dulcele cu parfum tomnatic fără să „dai în diabet”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Salariile românilor, mărite cu 400 de lei. Decizia a fost luată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Decizia privind turul doi. Ministrul Justiției anunță ce se întâmplă cu alegerile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul