Lege nouă în România, eco-taxa va deveni obligatorie de la 1 ianuarie. Amenzi între 5.000 şi 60.000 de lei

Începând cu 1 ianuarie 2025, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare atunci când își vor cumpăra haine, din cauza introducerii unei noi eco-taxe pe articolele vestimentare.
Filip Stan
13 sept. 2024, 23:04
Lege nouă în România, eco-taxa va deveni obligatorie de la 1 ianuarie. Amenzi între 5.000 şi 60.000 de lei

Începând cu 1 ianuarie 2025, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare atunci când își vor cumpăra haine, deoarece se introduce eco-taxa pe articolele vestimentare.

Uniunea Europeană propune o nouă lege care va intra în vigoare începând cu anul 2025, iar sancțiunile pentru cei care nu o respectă sunt colosale. Mai exact, deșeurile textile vor fi reciclate în containere special amenajate, precum sunt cele pentru plastic, hârtie, sticlă sau metal. Această normă va fi impusă din cauza faptului că 95% din deșeurile textile sunt incinerate sau aruncate.

Guvernul dă bonificaţii pentru achitarea la timp a taxelor şi scuteşte restanţierii de penalităţi, se pot economisi cel puţin 5.000 de lei

Nu vor mai exista deșeuri textile. Începând cu anul viitor, vom putea recicla hainele vechi în containere special amenajate precum sunt deja cele de plastic, hârtie, sticlă sau metal. Mai mult, anul 2025 va veni cu schimbări și în ceea ce privește modul în care producătorii vor recicla deșeurile, astfel că ei vor trebui să facă acest lucru pe propria cheltuială. Această schimbare vine după ce s-a constatat faptul că 95% dintre deșeurile textile din țara noastră sunt incinerate sau aruncate.

În medie, hainele au o viață scurtă. După ce au fost purtate, ele ajung să fie incinerate sau aruncate la gunoi. Studiile arată că aruncăm 11 kilograme de deșeuri textile, ceea ce înseamnă că purtăm o haină de 7 ori.

Prin urmare, oficialii europeni caută soluții pentru această risipă. Anul viitor vine cu o schimbare în ceea ce privește deșeurile textile, iar acestea vor putea fi aruncate într-un container separat de gunoi, la fel cum sunt cele pentru gunoaie menajere, plastic, hârtie, sticlă sau metal.

„Primăriile vor trebui să adauge în ciclul de colectare separată şi această nouă componentă, companiile vor trebui să asigure predarea separată a acestor categorii de deşeuri. Deşeurile textile reprezintă o provocare în ceea ce înseamnă reciclarea din cauza multitutidinii de materiale compozite care alcătuiesc produsul”, este mesajul transmis de Andrei Corlan, comisar general al Gărzii de Mediu.

Salariul minim 2024. Zero taxe la primul contract pentru tineri, pentru o perioadă de doi ani

Producătorii de haine au resimțit deja noua schimbare ce va urma să fie impusă în anul 2025, astfel că ei sunt obligați de lege să semneze un contract cu o firmă de colectare a deșeurilor textile, iar costurile sunt suportate de ei.

„Încă de la început deşeurile textile au fost reciclate, puse separat, şi apoi date către o firmă care se ocupă de asta. Poate să varieze între câteva sute de euro şi dus câte o mie. Am colaborat cu o şcoală care a luat diferite deşeuri textile pentru proiecte cu copiii au mai fost date pentru umplut diverse obiecte, perne”, a declarat Emilia Tudoran, designer vestimentar, conform sursei citate anterior.

Cine nu respectă legea reciclării textilelor riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 60.000 de lei. Scopul acestei taxe este de a reduce impactul negativ asupra mediului și de a încuraja o mai bună gestionare a deșeurilor textile. În România, sistemele de reciclare pentru articolele vestimentare sunt slab dezvoltate, iar cantitățile mari de haine aruncate anual contribuie semnificativ la poluarea mediului.

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Germania solicită amânarea directivei UE privind defrișările
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...