Lege pentru disputele preşedinte-premier: Doar Parlamentul DECIDE cine merge la Bruxelles

Plenul Senatului a adoptat un proiect de lege prin care Parlamentul este abilitat să decidă cine va reprezenta România la nivelul Consiliului European, în cazurile în care preşedintele şi primul-ministru nu se înţeleg în această privinţă. Senatul este for decizional.
Romania TV
25 iun. 2012, 14:10
Lege pentru disputele preşedinte-premier: Doar Parlamentul DECIDE cine merge la Bruxelles

Plenul Senatului a adoptat, luni, legea privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord.

Legea a fost adoptată cu 72 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi trei abţineri, potrivit Mediafax.

Senatorul PDL Dumitru Oprea a declarat în plen că este surprins de punctul de vedere al Comisiei de afaceri europene, precizând că era necesară o dezbatere a legii în sesiunea parlamentară care urmează.

Comisia de afaceri europene şi administraţie publică au adoptat, miercuri, un raport de admitere cu amendamente.

Potrivit modificărilor aduse în comisiile reunite, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau premierul.

Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

Proiectul prevede că, în situaţia în care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.

Potrivit articolului 20, alineat 1 din lege, Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, în termen de minim şapte zile înainte de data desfăşurării reuniunii Consiliului Europei, propunerea de mandat de negociere.

premierul sau, atunci când conducătorul delegaţiei este preşedintele României, ministrul desemnat care face parte din delegaţia prezidenţială, prezintă în plenul Parlamentului, proiectul de negociere al României.

Parlamentul adoptă hotărârea privind mandatul de negociere pentru respectiva şedinţă a Consiliului European.

În cazul în care conducătorul delegaţiei României la Consiliul European susţine altă poziţie decât cea primită prin mandat, va motiva în scris respectiva poziţie.

În legea privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene a fost introdus un nou capitol, privind stabilirea de către Parlament a persoanelor nominalizate sau numite de către Guvern pentru funcţiile din cadrul instituţiilor UE.

Parlamentul va fi informat, astfel, de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării funcţiilor în cadrul instituţiilor Uniunii.

Senatorii au mai stabilit că persoana care este propusă pentru funcţia de membru al Comisiei Europene va fi audiat de comisiile reunite de specialitate din Parlament care vor da un aviz consultativ în acest sens.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de for decizional.

Preşedintele Traian Băsescu a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind conflictul cu Guvernul referitor la nivelul reprezentării la Consiliul European.

CCR a stabilit deja ca examinarea sesizării să aibă loc miercuri, 27 iunie, cu o zi înainte de începerea lucrărilor Consiliului European.

Şeful statului i-a trimis săptămâna trecută o scrisoare lui Victor Ponta în care îl ameninţă cu justiţia în cazul în care va merge la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles fără a avea aprobarea expresă a Preşedinţiei.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Secretele unui somn eficient. Cum te pui pe picioare peste noapte
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Donald Trump anunţă întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Mar-a-Lago
MediaFlux
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!