Lege pentru românii care stau la casă. Ce trebuie să facă toţi proprietarii pentru a intra în legalitate. Este gratis!

Conform noii legislații, proprietarii care au o casă, dar nu și terenul de sub ea vor avea acum oportunitatea de a achiziționa terenul respectiv.
Filip Stan
27 iul. 2024, 06:30
Lege pentru românii care stau la casă. Ce trebuie să facă toţi proprietarii pentru a intra în legalitate. Este gratis!

A fost votată legea ce dă dreptul la terenul de sub casă. Familiile care vor deveni proprietare pe un milion de metri pătrați.

Sunt proprietarii din București, care și-au cumpărat casele în anii 90, în care stăteau anterior cu chirie, dar care, din cauza legislației de atunci, nu au putut să cumpere și terenurile.

Teren fără acte sub fiecare casă cât întreg Parcul Herăstrău

Un milion de metri pătrați de teren, echivalentul Parcului Herăstrău, urmează să ajungă în posesia celor aproximativ 15.000 de familii din Capitală care, până acum, aveau drept de proprietate doar asupra casei, nu și a curților.

Actul normativ le permite acestora acum să devină proprietari ai terenului de sub locuințele lor. Până acum, aceștia aveau drepturi de proprietate doar asupra construcțiilor, nu și asupra terenului pe care sunt amplasate.

Amenzi de 2.500 de lei pentru românii care stau la curte: Greşeala care îţi aduce Poliţia Locală la uşă

În București, peste 15.000 de familii vor beneficia de această nouă legislație. Proiectul de lege a fost votat recent în cadrul unei ședințe de consiliu. El urmează să intre în vigoare începând cu luna octombrie a acestui an. Este vorba de aproape un milion de metri pătrați de teren care vor deveni astfel proprietatea locatarilor.

Persoanele care vor fi recunoscute ca proprietari ai terenului de sub casă sunt cele care au achiziționat locuințe în anii ’90. Din păcate, în acea perioadă, legislația în vigoare nu le permitea să cumpere și terenul pe care se aflau aceste case.

Legea nr. 87/2020 modifică Legea nr. 18/1991. Ea aduce clarificări specifice pentru această categorie de persoane.

Conform noii reglementări, foștii chiriași ai locuințelor naționalizate vor beneficia gratuit de terenul aferent curților și anexelor gospodărești din jurul caselor lor.

De menționat este că obținerea dreptului de proprietate asupra terenului nu va implica niciun cost pentru beneficiari. Totuși, legea nu abordează în mod specific cazul construcțiilor deținute în coproprietate. Este posibil ca titlurile de proprietate să fie acordate proporțional cu cota deținuta de fiecare coproprietar.

Legea nu a intrat încă în vigoare. Cu toate acestea, persoanele interesate pot începe demersurile necesare pentru a deveni proprietari ai terenului de sub casă. Procesul poate fi birocratic și complex. Cu toate acestea, finalul merită efortul. Fiecare persoană va trebui să încheie un contract cu Primăria locală pentru a obține dreptul de proprietate. Acesta este unul dintre pașii necesari în acest proces.

După semnarea contractului, bucureștenii vor trebui să se adreseze Comisiei de Fond Funciar. Aceasta va avea responsabilitatea de a trimite documentele necesare către Prefectură. După această etapă, Prefectura va emite gratuit titlul de proprietate.

Familiile din București vizate de această situație au motive să se bucure, deoarece. După o perioadă îndelungată, vor putea să își revendice drepturile de proprietar. În plus, întregul proces nu implică niciun cost pentru aceștia.

Ce nu trebuie să facă românii care stau la curte, mai ales pe caniculă. Legea prevede amenzi de până la 100.000 de lei

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a făcut un apel ferm către proprietarii de terenuri să renunțe la practica incendierii pentru igienizare, subliniind că astfel de acțiuni sunt strict interzise prin lege. În contextul temperaturilor extrem de ridicate din această perioadă, incendierile necontrolate pot avea consecințe devastatoare.

La începutul lunii iulie, România a fost martora unui val de incendii simultane, izbucnite în doar 24 de ore. Peste 140 de incendii au fost raportate, afectând mai mult de 300 de hectare de teren. În fața acestor focare multiple, sute de pompieri au fost mobilizați pentru a stinge flăcările, evidențiind cât de periculoase și extinse pot deveni incendiile de vegetație.

IGSU a subliniat că arderile de vegetație sunt interzise și că nerespectarea acestei interdicții atrage sancțiuni severe. Persoanele fizice care încalcă legea riscă amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi de la 50.000 până la 100.000 de lei.

„Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului şi pe fondul temperaturilor ridicate, s-au înregistrat victime omeneşti şi importante pagube materiale”, a avertizat IGSU. Această afirmație subliniază gravitatea situației și necesitatea respectării legislației pentru prevenirea tragediilor.

Citeşte şi: Restricții de apă în șase orașe din țară! Semnalul de alarmă tras de Administrația Națională „Apele Române”

IGSU a atras atenția și asupra altor riscuri asociate incendiilor necontrolate de vegetație. Pe lângă pericolele directe pentru viețile omenești și proprietăți, aceste incendii pot cauza accidente rutiere grave din cauza scăderii vizibilității pe drumurile publice. Fumul dens produs de arderea vegetației poate reduce dramatic vizibilitatea, creând condiții periculoase pentru șoferi și putând duce la coliziuni și alte accidente.

În fața acestor riscuri, IGSU îndeamnă proprietarii de terenuri și pe toți cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să evite orice formă de incendiere necontrolată a miriștilor. În loc să recurgă la metode periculoase și ilegale de curățare a terenurilor, este esențial să se adopte practici sigure și conforme cu reglementările în vigoare.

Pe fondul temperaturilor extrem de ridicate și al condițiilor de secetă, orice scânteie poate declanșa un incendiu devastator. Conștientizarea pericolelor și respectarea legii sunt esențiale pentru protejarea vieților omenești, a proprietăților și a mediului înconjurător.

Citeşte şi: Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care au lucrat în străinătate. Decizie privind pensia din România
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Averea ascunsă a lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu a primit o veste neașteptată
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Roberta Metsola susține livrarea de rachete Taurus Ucrainei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni