Remus Cernea crede că un procent din impozitul pe venit al cetățenilor ar fi suficient pentru nevoile Bisericii, dacă acesta ar fi redirecţionat spre finanţarea bisericilor. Iniţiativa lui Cernea vine în contextul în care anul acesta statul a acordat aproape 71 de milioane de euro pentru finanţarea bisericilor din România şi străinătate.
Sistemul propus de Cernea este unul similar cu direcţionarea celor 2% către ONG-uri. „Ce propun eu nu este formulat împotriva Bisericii sau împotriva statului. Este un principiu asumat de mai multe ţări europene, ca Germania. Este un principiu democratic, simplu şi intuitiv. Anume: fiecare persoană poate direcţiona un anumit procent din impozitul pe venit către biserica de care aparţine. Biserica ar avea de aici un avantaj pentru că ar beneficia de fonduri predictibile şi pe care poate conta, iar statul nu ar mai acţiona arbitrar ca până acum. Spre exemplu, mulţi ani s-au acordat bani pentru construcţia de biserici, iar anul acesta s-au respins toate amendamentele care vizau construcţia de biserici„, a declarat Remus Cernea, la România TV.
Cernea, care a explicat, pentru Gândul, că s-a inspirat din modelul german, crede că iniţiativa ar fi benefică şi pentru stat, şi pentru Biserică, pentru că ar avea, astfel, un venit stabil.
Totuşi, reprezentanţii BOR nu privesc cu ochi bun această iniţiativă, despre care spun că trebuie analizată şi dezbătută foarte bine şi că nu este aplicabilă în România.
„Această finanţare de la buget este responsabil asumată de stat încă de la secularizarea din 1863. Considerăm că această iniţiativă ar trebui lansată în dezbaterea publică, ar trebui foarte bine analizată şi corelată cu o iniţiativă referitoare la retrocedările proprietăţilor Bisericii luate de stat în 1863. Acest sprijin financiar a fost respectat inclusiv de regimul comunist. Finanţarea nu se face din milă, cultele au un rol foarte important. Această iniţiativă este una răzleaţă, iar modelul german sau francez nu este viabil pentru România„, a declarat părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei pentru gândul.
Deşi Cernea susţine că mai mulţi colegi din Parlament sprijină iniţiativa, aceştia nu recunosc că ar fi de acord cu respectivul demers.
„Ar trebui să ajutăm biserica, există parohii care se află în imposibilitatea de a se întreţine singure. Donaţiile de la enoriaşi nu sunt suficiente pentru că mulţi nu au resurse şi de aceea e necesar să finanţăm şi noi cultele. Poporul român este unul credincios, iar biserica a avut un rol extrem de pozitiv în formarea identităţii lui. Nu ne putem delimita de această instituţie. Unde e credinţă şi teamă de Doamne-Doamne, o să fie bine pentru toată lumea”, a reacţionat democrat-liberalul Ioan Oltean.
„Nu sunt de acord cu această iniţiativă. Biserica face un serviciu public la noi, contribuie la educaţia morală a societăţii, normal că trebuie să o ajutăm. Ar trebui să continuăm să mergem pe tradiţia noastră, Biserica să primească bani şi din donaţiile enoriaşilor şi de la stat, mai ales acolo unde comunitatea nu poate ajuta. De exemplu, acolo unde biserica se poate întreţine singură, nu îi mai dăm din buget, dar dăm mai mult bisericilor care nu au resursele necesare. Este vorba despre întrajutorare, la noi, fiecare luptă pentru sprijin, nu ca să renunţe la el”, a spus pentru gândul şi deputatul Nicolae Mircovici, vicepreşedinte în Grupul Ecumenic de Rugăciune al Camerei Deputaţilor.