Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament. Se vor acorda tichete valorice de 15 lei/zi

Deputatul PNL arată că acest proiect de lege ţinteşte două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru.
Filip Stan
29 mart. 2022, 12:23
Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament. Se vor acorda tichete valorice de 15 lei/zi

Deputatul PNL Raluca Turcan a afirmat, marţi, că Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament, astfel că acest jalon din PNRR a fost îndeplinit. Ea afirmă că proiectul fost bugetat prin PNRR şi astăzi a fost votat de Camera Deputaţilor, fiind ”un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”. Turcan arată că valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În acelaşi timp, de tichete de activităţi casnice pot beneficia şi angajaţii, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Scad preţurile poliţelor RCA. Unde sunt cele mai ieftine asigurări

”Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament. Jalon PNRR – ÎNDEPLINIT! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităţilor casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR şi astăzi a fost votat de Camera Deputaţilor. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”, a transmis Raluca Turcan.

Deputatul PNL arată că acest proiect de lege ţinteşte două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru:  să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activităţi casnice; să aibă posibilitatea să fie asiguraţi în sistemul de pensii şi de sănătate. Cei care muncesc în activităţi necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni asiguraţi!

Ministrul Finanţelor, anunţ de ultimă oră despre voucherele de alimente: „Este o măsură temporară”
Pentru aceasta nu vor avea nevoie de contracte de muncă şi nu vor fi puşi pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună.

În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat printr-o platformă digitală!!!!  În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice.

Raluca Turcan precizează că ”s-a speculat că îi pune pe oameni să plătească în plus contribuţii şi impozitul” şi a explicat că prestatorul nu plăteşte nimic din banii pe care îi câştigă. În plus, contribuţiile sunt plătite în plus de către beneficiarul de activităţi şi sunt operaţionalizate de către Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă;

Potrivit deputatului PNL, efortul financiar nu este mare. ”Dacă astăzi cineva primeşte 1500 de lei la negru, prin aceste tichete beneficiarul plăteşte 200 de lei în plus, dar avantajul este că cel care prestează munca este asigurat şi are contribuţie la pensie”, afirmă Turcan.

Astfel, prin acest mecanism facil de a angaja vizăm următoarele efecte pozitive imediat:

•           să crească gradul de ocupare în rândul persoanelor cu nivel de calificare redus;

•           se fie redus fenomenul muncii nedeclarate în domeniul activităţilor casnice;

•           să scadă numărul de şomeri;

•           să se îmbunătăţească rata de participare a forţei de muncă feminine pe piaţa muncii;

•           să crească nivelul de protecţie socială.

Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În acelaşi timp, de tichete de activităţi casnice pot beneficia şi angajaţii, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Tichetele de activităţi casnice sunt emise pe suport de hârtie sau electronic de către Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Va exista şi o platformă, sub formă de aplicaţie pe telefon, de unde beneficiarii le vor putea cumpăra, iar prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeaşi platformă, fie cu ajutorul poştaşului, fie prin agenţiile pentru ocupare a forţei de muncă.

Beneficiarul casnic poate cumpăra tichete ori de câte ori este necesar, dar este obligat să le valorifice în termen de 12 luni de la data achiziţionării. Cei care utilizează într-un an calendaristic cel puţin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere, prin intermediul agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă, din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

Pot fi prestatori casnici inclusiv şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizaţie de şomaj sau la venitul minim garantat. Totodată, ei vor beneficia în continuare de serviciile şi măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de ANOFM.

Foarte important este că acest proiect de lege face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reforma: ”Introducerea tichetelor de muncă şi formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaţionalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiţie prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA).

Până la sfârşitul trimestrului I din 2026 se preconizează că în evidenţele ANOFM vor fi înregistraţi peste 100.000 de oameni care muncesc, mai spune Raluca Turcan.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Donald Trump numește un deputat din Florida ambasador în Panama pe fondul tensiunilor legate de Canalul Panama
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)